Себија Изетбеговић: Проширени капацитети за ковид пацијенте

Срна
Себија Изетбеговић: Проширени капацитети за ковид пацијенте

САРАЈЕВО - Директор Клиничког центра универзитета у Сарајеву Себија Изетбеговић изјавила је да је на клиникама ове здравствене установе обезбијеђено 326 кревета за обољеле од ковида, те да је проширен капацитет интензивне његе изолаторијума на Подхрастовима.

"Обезбијеђено је додатних шест кревета у интензивној њези Подхрастова, тако да их сад имамо 17. Укупан број кревета за све ковид пацијенте на Подхрастовима је 112", прецизирала је Изетбеговићева.

Она је навела да су на свакој од клиника Клиничког центра од марта обезбијеђене најмање по двије собе са по два кревета за инфициране вирусом корона, тако да је раздвојен пријем заражених пацијената на свим клиникама.

Од јуче је и Општа болница "Абдулах Накаш" у Сарајеву оспособила 30 мјеста за ковид пацијенте и њима ће бити превезен одређен број болесника из Подхрастова, како би се растеретили капацитети за теже обољеле у том изолаторијуму.

"Мислим да неки већ јесу пребачени код њих, али не знам тренутно тачан број. То су лакши пацијенти да би се у Подхрастовима растеретио проток кисеоника за респираторе и за неинвазивну кисеоничку подршку", објаснила је Изетбеговићева.

Она је подржала одлуку премијера Кантона Сарајево Марија Ненадића којом се налаже пуна мобилизација људства и опреме у здравственим установама, пренијели су федерални медији.

"Имамо око 7.000 здравствених радника у Кантону Сарајево и сви морају бити равномјерно распоређени", рекла је Изетбеговићева, истичући да све здравствене установе морају равномјерно поднијети терет, при чему не смију бити угрожени животи пацијената обољелих од других болести.

Тренутно 108 запослених у сарајевском Клиничком центру не ради јер су позитивни на вирус корона или су у изолацији, док их је 308 на боловању због других здравствених проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана