СДП предложио амандмане на Устав, траже увођење "предсједника и премијера БиХ"

Срна
СДП предложио амандмане на Устав, траже увођење "предсједника и премијера БиХ"

САРАЈЕВО - СДП предлаже амандмане на Устав БиХ којима би увео функције "предсједника и два потпредсједника БиХ", као и "премијера БиХ".

СДП би, наведено је у приједлогу амандмана, увео предсједника и потпредсједнике БиХ, који не могу бити из истог народа или из реда осталих.

Кандидати би, према СДП-у, били "директно изабрани чланови Парламентарне скупштине БиХ".

Амандманима, које предлаже Клуб посланика СДП-а у Представничком дому Парламентарној скупштини БиХ, се надлежности које су одузете од ентитета једино могу вратити уз једногласан пристанак БиХ и два ентитета.

Прецизиране су надлежности и односи између институција БиХ и ентитета, а постојећим надлежностима институција БиХ додају се одбрана и безбједност, успостављање и функционисање Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, као и осталих надлежности које се уређују законом.

Ту би се додала и потпуно нова тачка "подијељене надлежности других нивоа власти с институцијама БиХ", којима су обухваћени порески систем, изборни процес, правосуђе, пољопривреда, наука и технологија, екологија, локална самоуправа и друге надлежности које се уређују законом.

СДП-овим приједлогом амандамана драстично би се повећао број посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ.

Са садашња 42 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине, СДП у својим амндманима које предлаже, тај број повећава на 87. Као образложење за то наводи "проширење надлежности државе БиХ", као и јачање надлежности Представничког дома.

Двије трећине биле би биране из ФБиХ и једна из Републике Српске, непосредно на изборима, при чему би три мјеста била гарантована представницима који не припадају конститутивним народима.

Број делегата у Дому народа, према овом приједлогу, био би повећан са 15 на 21, по седам из сваког конститутивног народа, и њих би посредно бирао Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Приједлог СДП-ових амандмана на Устав БиХ на дневном је реду сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине заказане за 9. децембра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана