СДП БиХ диригује Клубом Срба

Ведрана Кулага Симић
СДП БиХ диригује Клубом Срба

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Највише делегата у будућем сазиву Клуба Срба у федералном Дому народа и у овом мандату власти имаће СДП БиХ, а представници странака са српским предзнаком имају шансу да се изборе за неку од одлучујућих позиција у ФБиХ само ако буду јединствени и по страни оставе међупартијске разлике.

Попуњавање српског клуба у Парламенту ФБиХ у већини претходних сазива је ишло тешко, те је у једном мандату дјеловао у крњем саставу јер није било могуће изабрати свих, тада потребних 17 делегата, а у чијем избору кључну улогу има десет кантоналних скупштина, колико их има у Федерацији.

Одлуку о распореду делегата у новом сазиву донијела је Централна изборна комисија (ЦИК), а након наметнутих одредаба од стране Кристијана Шмита са позиције високог представника у БиХ из изборне ноћи, на основу којих се у Дом народа умјесто досадашњих 58 делегата бира укупно њих 80, односно у три клуба конститутивних народа по 23 делегата те 11 у Клубу осталих. 

Странке са српским предзнаком у ФБиХ направиле су само у Кантону десет, односно Ливањском гдје су Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч, Ливно, Купрес ФБиХ и Томиславград, резултат за који се може рећи да је задовољавајући. Изборни праг су прешли СНСД те листе Српска слога коју чине СНС ФБиХ, СП, ДНС, ПДП те Српско јединство (СНП ФБиХ - СРС) и заједно ће имати четири делегата, од којих два из реда СНСД-а.

Осим њих у Клубу би, према садашњим рачуницама, требало да буде девет делегата са чланском картом СДП-а БиХ, три из ХДЗ-а БиХ, по два из СДА и ДФ-а, те по један из Либералне странке, Наше странке и са листе покрета под називом Нови почетак. 

Са Гораном Броћетом, представником СНСД-а у Ливањском кантону, нисмо јуче успјели да ступимо у контакт, док је предсједник СНС-а ФБиХ Душко Радун, који ће бити међу делегатима у Клубу Срба, за “Глас Српске” рекао да то указује на то да ће “осморка” предвођена СДП-ом, а која је у ФБиХ већ склопила споразум, имати у српском Клубу убједљиву већину.

- СДП и ХДЗ имају укупно 12 и недостаје једна рука. И да се договоре све друге странке, неће имати могућност да предлажу кандидате за предсједника Клуба Срба, потпредсједника Дома из реда српског народа, али ни за потпредсједника ФБиХ. Спреман сам да нас четири из Кантона десет дјелујемо заједно, ако можемо, али ако не можемо тако, било би погубно за било кога. Ако могу као делегат бити дио неке већине и учествовати у том дијелу власти, зашто не довести у наше крајеве неке инвеститоре и започети важне пројекте. Не могу доље само сједити и бити биљка - рекао је Радун.

До сада је, признаје, било разговора између четири делегата, али договор у први мах није постигнут.

- Кад бисмо ми, уз још једног делегата, били сложни, нас пет не би могли заобићи лако и у федералној Влади би сједио и министар из странке са српским предзнаком јер све мора проћи цијели Дом, односно скупити гласове 41 делегата. Ових пет у Клубу Срба је битно у оваквим политичким односима - сматра Радун који очекује да би конститутивна сједница Дома народа могла да буде до 25. децембра.

Интерес

Драгана Дамјановић са листе Српско јединство за “Глас Српске” је поручила да је сигурно да ће партије које су добиле легитимне српске гласове имати четири делегата. Кратко је додала да они треба да гледају како најбоље могу сарађивати у интересу свих Срба у ФБиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана