СДА тражи смјену Гордане Тадић главног тужиоца БиХ

Срна
СДА тражи смјену Гордане Тадић главног тужиоца БиХ

САРАЈЕВО - Странка демократске акције /СДА/ затражила је смјену главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић уз оцјену да је притварање федералног премијера Фадила Новалића било "искључиво политички мотивисано што је прворазредни скандал".

"Позивамо чланове Високог судског и тужилачког савјета да покрену процедуру смјене Тадићеве са позиције главног тужиоца због покушаја измјене уставноправног поретка у ФБиХ и због перманентног нарушавања угледа Тужилаштва и губитка повјерења јавности у независност ове институције", истичу из СДА.

Из СДА поручују да су послије одлуке Суда БиХ којом је одбијен захтјев Тужилаштва за одређивање притвора Новалићу "уклоњене све дилеме да је Тужилаштво покренуло политички мотивисан процес".

"Циљ Тужилаштва очигледно није био утврдити чињенице, већ по сваку цијену дискредитовати премијера Новалића и што дуже га задржати у притвору како би била доведена у питање његова функција и како би био ослабљен бошњачки фактор унутар Владе Федерације", сматрају у СДА.

Одбијање притвора, наводе, представља професионалну срамоту Гордане Тадић и тужилаца које је мимо прописаних процедура овластила да воде овај случај.

"Ово је и чврст доказ да је притварање премијера било искључиво политички мотивисано, што је прворазредни правосудни скандал", објављено је на страници СДА.

Суд БиХ одбио је приједлог Тужилаштва да одреди једномјесечни притвор Новалићу, суспендованом директору Федералне управе цивилне заштите Фахрудину Солаку и директору фирме "Сребрна малина" Фикрету Хоџићу у афери "Респиратори".

Одређене су им мјере забране и сва тројица браниће се са слободе.

Они се сумњиче за нелегалну набавку респиратора из Кине током које је потрошено 10,5 милиона КМ буџетског новца.

Новалићу се на терет стављају кривична дјела прање новца, фалсификовање докумената и примање мита. Он је пред тужиоцима одбацио све наводе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана