СДА тражи ангажовање војске на граници са Србијом

Срна
СДА тражи ангажовање војске на граници са Србијом

САРАЈЕВО - СДА тражи од Предсједништва БиХ да ангажује Оружане снаге БиХ на осигурању источне границе БиХ како би се зауставио прилив нових миграната.

Из ове странке позвали су све институције БиХ и агенције да интензивирају активности на рјешавању мигрантске кризе, с обзиром да доласком хладних зимских дана стање пријети да се претвори у хуманитарну и социјалну катастрофу.

Од МУП-ова на федералном и кантоналним нивоима траже да ефикасније уклањају мигранте са улица и јавних површина и да у сарадњи са ИОМ-ом и Службом за послове са странцима спријече њихове самовољне изласке из смјештајних објеката и на тај начин сачувају јавни ред и мир, те личну и имовинску безбједност грађана.

Из СДА истичу да се у рјешавање мигрантске кризе мора укључити читав институционални систем и да посебну одговорност у управљању овом кризом има комплетан Савјет министара, који је, како наводе, дужан да ово питање рјешава у сарадњи са другим нивоима власти у БиХ.

СДА тражи од Савјета министара и делегације ЕУ да осигурају смјештајне капацитете за мигранте.

Из ове странке захтијевају од Савјета министара да сачини план смјештаја миграната на начин да се терет кризе распореди на оба ентитета и све кантоне, додајући да средине у којима живе Бошњаци не могу саме да носе терет суочавања са мигрантском кризом.

- Свакодневни инциденти којима је изложено становништво у Унско-санском и Кантону Сарајево пријети да ескалирају у ширу безбједносну кризу, што мора бити аларм свим институцијама и међународној заједници - наводе из СДА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана