СДА: Сва средства усмјерити на борбу против епидемије и санирање посљедица

Срна
СДА: Сва средства усмјерити на борбу против епидемије и санирање посљедица

САРАЈЕВО - СДА је позвала све нивое власти да приступе ригорозном ребалансирању својих буџета усмјеравањем свих расположивих средстава на борбу против епидемије и санирање економских посљедица епидемије.

“Очекујемо хитно формирање стабилизационог фонда Владе Федерације БиХ /ФБиХ/, којим ће се финансирати доприноси свим привредницима чија је дјелатност обустављена, као и другим угроженим радницима у реалном сектору”, саопштено је из СДА након данашње онлајн сједнице Колегијума странке.

СДА је позвала све нивое власти да донесу потребне одлуке којима би се знатно смањиле плате у јавном сектору које су изнад два просјечна лична дохотка, а уштеђена средства усмјерила за подршку реалном сектору.

“Позивамо Владу и Парламент ФБиХ да донесу потребне одлуке којима би се за 80 одсто смањио износ за финансирање политичких странака, а та средства преусмјерила у стабилизациони фонд за подршку економији и спашавање радних мјеста”, додаје се у саопштењу.

СДА је позвала Владу ФБиХ да хитно донесе потребне одлуке с циљем смањења цијена нафте и нафтних деривата и њиховог усклађивања са цијенама горива на свјетском тржишту.

Колегијум СДА на данашњој онлајн је подржао мјере надлежних институција којима је ефикасно спријечено неконтролисано ширење вируса корона у БиХ и захвалио грађанима на одговорном односу према прописаним мјерама, те их позивао да наставе да се придржавају тих мјера, које показују резултате.

“Тражимо од Савјета министара БиХ да представи програм мјера за ублажавање посљедица економске кризе и спашавање радних мјеста, као и да обезбиједи потребне аранжмане са Међународним монетарним фондом”, наводи се у саопштењу.

СДА је поздравила усвајање Нацрта закона о ублажавању економских посљедица пандемије, те његово упућивање Парламенту ФБиХ.

“Уз евентуалне корекције Нацрта закона и уважавање свих оправданих примједби, овај закон је потребно хитно усвојити и што прије кренути са провођењем мјера за стабилизацију економије ФБиХ”, истакли су изх СДА.

Колегијум СДА подржао је одлуку Владе ФБиХ и федералног Министарства пољопривреде о знатном повећању финансијске подршке за прољетну и јесењу сјетву, те позвао и остале нивое власти да у складу са својим капацитетима пруже подршку пољопривредницима и произвођачима хране.

Према оцјенама СДА, Влада ФБиХ је поступила одговорно када је уважила критике јавности и грађана, те измијенила одлуку о расподјели средстава нижим нивоима власти тако што ће се, набавком медицинске опреме и расподјелом пропорционално броју становника преко кантоналних завода за здравство, реализовати захтјеви грађана да све средине на једнак начин поднесу терет кризе.

“Истовремено, поздрављамо најаву премијера ФБиХ Фадила Новалића да због ове измјене неће бити угрожено финансирање општина и кантона који нису самоодрживи”, наводи се у саопштењу СДА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана