СДА постаје талац сопствених хирова

Дарко Момић
СДА постаје талац сопствених хирова

САРАЈЕВО - Највећа бошњачка странка СДА могла би да постане талац сопствених хирова и условљавања којима се служила након што је остала без функције члана Колегијума Представничког дома Парламента БиХ из реда Бошњака.

На тој функцији тренутно се налази Денис Звиздић, али након што је недавно напустио СДА, отворило се питање шта ће бити са функцијом на коју је изабран као кадар СДА, поготово због тога што 5. августа по принципу ротације треба да преузме предсједавање овом парламентарном дому. Политиколог Љубинко Јовић каже да је сасвим извјесно да ће СДА упасти у гвожђа која је сама разапела и постати талац сопственог политичког понашања.

- С обзиром на досадашњу одличну сарадњу СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, очекујем да ће наставити сарадњу и на овом питању. Не зна се шта ће тачно тражити, али не треба уопште сумњати у то да ће условљавати СДА и да ће евентуална смјена Звиздића и избор његовог насљедника бити предмет политичке трговине - каже Јовић за наш лист.

Он ипак истиче да не може због тога износити претјеране замјерке на њихов рачун, јер је ту праксу у политички живот увела управо СДА.

- Странка Бакира Изетбеговића годинама уназад се користи тиме и функционише на принципу условљавања, за шта је често имала и подршку странаца. Присјетимо се избора министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ када је СДА условила СНСД да предложи другу особу. Сигуран сам да су им то запамтили у СНСД-у и да ће сада искористити прилику да им то на неки начин врате - каже Јовић.

Да су тога свјесни и у СДА, најбоље показују ријечи шефа Клуба посланика СДА у Представничком дому Адила Османовића. Иако каже да не очекује никаква условљавања, он истиче да ће тек након разговора са коалиционим партнерима одлучити да ли ће покренути Звиздићеву смјену.

- С обзиром на то да функција члана Колегијума припада СДА, а Звиздић је изашао из странке, претпостављам да ће се то питање покренути, а да ли ће то бити на првој долазећој сједници, то не могу ни да вам потврдим, ни да демантујем. Нисмо још унутар странке разговарали о томе, али видјећемо. Ако коалициони партнери који су заједно са нама формирали парламентарну већину буду спремни да нас прате, претпостављам да ћемо ићи у том правцу - каже Османовић за “Глас Српске”.

Он додаје да од партнера очекује да поштују да та позиција припада СДА и да у вези с тим неће бити никаквих условљавања и ултиматума. Када је ријеч о понашању СДА у вези са избором и смјеном министра за људска права и избјеглице, он каже да је став СДА да на тој позицији треба да буде нестраначка личност и да у вези с тим не прави никакав проблем.

Принцип

Један од посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ, инсистирајући на анонимности, рекао је за наш лист да се у овој странци нису бавили Звиздићевим статусом, али је индиректно потврдио да би се о том питању могла ломити политичка копља.

- То је питање за СДА, а када су такве ствари у питању, став СНСД-а је добро познат. То је да се нико никоме не треба мијешати у кадровање, али знамо да су неки други одступили од тог принципа - каже наш саговорник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана