СДА: Одлуке о уређењу БиХ неће доносити Загреб

Срна
СДА: Одлуке о уређењу БиХ неће доносити Загреб

САРАЈЕВО - Странка демократске акције (СДА) саопштила је да се изјава хрватског министра спољних и европских послова Горана Грлића Радмана да Хрватска неће дозволити наметанје грађанског уређења БиХ може протумачити као директно мијешање у унутрашње ствари БиХ које не доприноси добросусједним односима.

Из СДА су поручили да ће одлуку о томе какво ће бити уређење БиХ донијети њене институције, а “не Грлић Радман, званични Загреб, или било који други регионални центар, без обзира какве тешке изјаве користили и притиске вршили”.

СДА је навела да је Грлић Радман упутио “увијену пријетњу”, те додала како “забрињава и чињеница да министар спољних и европских послова Хрватске, земље чланице ЕУ, инсистира на измјенама Устава и Изборног закона БиХ”.

Грлић Радман рекао је раније за “Вечерњи лист” да Хрватска подржава све што се договоре Хрвати у БиХ и њихови политички представници, али да мора помоћи ако је хрватски народ угрожен и ако су њихови политички представници прегласани.

“Ни један народ у БиХ не може имати више или мање од других народа. То је формула коју желимо видјети у пракси и зато је важна промјена Изборног закона”, рекао је он.

Грлић Радман је навео да је Жељко Комшић узурпирао позицију која припада ономе кога бира хрватски народ, што је примјер како не треба бити.

“Ако је трочлано Предсједништво рефлексија мултиетничке структуре БиХ, онда то господин Комшић није. И сад у Предсједништву БиХ имамо представника српског народа и два представника бошњачког народа. То није у реду и желимо да се та неправда исправи управо промјеном Изборног закона, за што се гласно залажемо и као чланица ЕУ”, рекао је Грлић Радман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана