СДA блокирала истрагу против Горана Салиховића

Г. Маунага
СДA блокирала истрагу против Горана Салиховића

Сарајево - Истрага против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића због злоупотребе службеног положаја у вријеме док је био предсједник Општинског суда за прекршаје у Тузли заустављена је одмах послије формирања тог предмета у тужилаштву, а стављање тог предмета у ладицу излобирао је предсједник СДA Сулејман Тихић, потврдио је “Гласу Српске” извор из правосудних институција у Сарајеву.

Пријава

Кривична пријава против Салиховића поднесена је Федералној управи полиције, Федералном тужилаштву и Кантоналном тужилаштву у Тузли.

У њој је Салиховићу стављено на терет да је у вријеме док је био предсједник Општинског суда у Тузли злоупотријебио функцију како би актуелном градоначелнику Тузле Јасмину Имамовићу омогућио да присвоји српски стан у који је Имамовић уселио током рата.

- Салиховић је током парничног поступка који је Весна Лукић водила против Имамовића принудио четворицу свједока да дају лажне исказе у корист Имамовића. На основу тога донесена је пресуда у корист Имамовића, а Лукићи су жалбу упутили Европском суду за људска права у Стразбуру - рекао је извор “Гласа Српске”.

Због тога је против Салиховића поднесена кривична пријава, али је истрага изостала.

- Кривична пријава поднесена је прије него што је Салиховић ступио на дужност главног тужиоца Тужилаштва БиХ, а да је процесуирана он не би могао да преузме тај мандат. Зато је под притиском лидера СДA спријечен чак и покушај Високог судског и тужилачког савјета БиХ да се оптужбе на рачун Салиховића провјере прије преузимања дужности главног тужиоца - каже извор “Гласа Српске”.

Федерално тужилаштво кривичну пријаву против Салиховића крајем прошле године, прије него што је он положио заклетву за главног тужиоца Тужилаштва БиХ, доставило је на поступање Кантоналном тужилаштву у Тузли.

Тада је у Кантоналном тужилаштву потврђено да је тај предмет формиран и да су почеле провјере навода о злоупотреби положаја, али је убрзо стављен у ладицу.

Портпарол Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона Aдмир Aрнаутовић рекао је да у том предмету нема никаквих провјера, ни истраге, а у Тужилаштву БиХ кажу да против Салиховића никад није вођена истрага.

У Федералној управи полиције су казали да су запримили пријаву против Салиховића и да у вези с тим по налогу Федералног тужилаштва и Кантоналног тужилаштва Тузла врше одређене провјере.

Мехмедовић

Салиховић је почео да враћа дуг према СДA у предметима који се воде против потпредсједника и посланика те странке у Парламенту БиХ Шемсудина Мехмедовића.

Извор близак истрази против Мехмедовића рекао је раније “Гласу Српске” да је Мехмедовић у више наврата посредно, али и лично свједоцима почињених злочина пријетио ликвидацијама.

Иако је Државна агенција за истраге и заштиту (SIPA) Тужилаштву БиХ доставила извјештај о почињеном кривичном дјелу ометање рада правосуђа са списком свједока и истражилаца SIPA који ће бити ликвидирани уколико Мехмедовић буде ухапшен, Тужилаштво није учинило ништа да их заштити.

- Посебан тим SIPA комплетирао је у “предмету Озрен” доказни материјал са изјавама великог броја свједока, материјалним доказима и документацијом истражних органа, али Салиховић упркос томе није дао да Мехмедовићу буде одређен притвор, нити је издао наредбу за претресе, што је уобичајена пракса у предметима ратних злочина - рекао је извор из истраге.

SIPA је ухапсила Мехмедовића, који је био ратни начелник полиције у Тешњу, 19. јула и послије саслушања га предала Тужилаштву БиХ које га је само сат касније упркос достављеним доказима пустило на слободу.

Салиховић је стао на страну Мехмедовића и у “предмету Тешањ” у којем се спроводи истрага о великом складишту оружја пронађеног недавно у шуми у близини тог града.

Занимљиво је да Салиховић у тренутку проналаска оружја на лице мјеста није желио да пошаље поступајућег тужиоца који би руководио истрагом и надзирао рад инспектора SIPA приликом увиђаја те заједно са SIPA планирао и предузимао мјере на откривању починилаца тог кривичног дјела.

Недолазак тужиоца на лице мјеста и преузимање истраге о проналаску највеће количине оружја у БиХ послије рата довео је до застоја у истрази и тапкања у мјесту.

Злоупотребе

О Салиховићевим махинацијама док је био предсједник Вишег суда за прекршаје у Тузли медији су писали још 2002. године.

- О злоупотребама Салиховића постоји извјештај Финансијске полиције ФБиХ и пријава за физички напад на своју колегиницу. То је дошло у Кантонално тужилаштво у Тузли, али је све стопирано - казао је наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана