Савјет министара: Забрањено слијетање и полијетање са аеродрома у БиХ до 30. априла, биће тражена међународна помоћ

Срна
Савјет министара: Забрањено слијетање и полијетање са аеродрома у БиХ до 30. априла, биће тражена међународна помоћ

САРАЈЕВО - Савјет министара је на данашњој ванредној сједници донио измјене и допуне Одлуке о привременом затварању граничних прелаза у ваздушном саобраћају за промет путника у БиХ којом се забрањује слијетање и полијетање са аеродрома у БиХ ради заштите од уношења и ширења заразних болести.

Ова одлука донесена је на приједлог Министарства безбједности, а примјењиваће се до 30. априла до 24 часа.

Изузетак од ове одлуке су, између осталих, хуманитарни летови, хитан медицински превоз, превоз с циљем трагања и спасавања, те превоз поште и робе, као и технички летови без искрцавања путника и принудна слијетања, саопштено је из Савјета министара.

Министри су, на приједлог Министарства безбједности, донијели Одлуку о тражењу међународне помоћи за заштиту и спасавање за потребе превенције, заштите, третмана обољелих и сузбијања појаве вируса корона, те задужило надлежне институције, тијела и органе у БиХ да проведу потребне процедуре за њен прихват.

Ријеч је о медицинској опреми, средствима и материјалима за детекцију заражених вирусом корона, заштитној опреми, средствима за дезинфекцију, привременим објектима, теренским болницама, агрегатима, као и финансијској помоћи.

Савјет министара је на данашњој сједници, на приједлог предсједавајућег Зорана Тегелтије, усвојио и Информацију о активностима које је потребно реализовати за приступање БиХ Заједничком споразуму о јавним набавкама. Сврха механизма овог заједничког споразума је да се омогући праведнији приступ хитно потребним мјерама медицинске заштите, укључујући балансиране цијене за земље кориснице/учеснице Споразума, саопштено је из Савјета министара.

Предсједавајући Тегелтија потписаће и упутити писмо Директорату за здравље и сигурност хране о намјери БиХ да потпише Заједнички споразум о јавним набавкама, који је иницирала Европска комисија.

Задужено је Министарство иностраних послова да испита могућност провођења посебне процедуре ратификације овог споразума, како би се убрзала његова примјена.

Савјет министара усвојио је данас и Информацију Министарства спољне трговине и економских односа о заједничкој листи виталних производа утврђеној од стране ЦЕФТА Секретаријата у вези са олакшавањем промета усљед кризе узроковане вирусом корона.

Министарство спољне трговине и економских односа заједничку листу доставиће свим надлежним институцијама у БиХ за ову област, а она укључује, између осталог, месо и месне прерађевине, млијеко и млијечне производе, поврће, воће.

Листа основних производа важних за становништво биће третирана кроз тзв. зелену приоритетну траку приликом промета на одређеним граничним прелазима, саопштено је из Савјета министара.

На данашњој ванредној сједници, одржаној у Сарајеву, Савјет министара, на приједлог Министарства комуникација и транспорта, усвојио је заједнички приједлог који је усвојио Заједнички секретаријат Транспортне заједнице и Секретаријат ЦЕФТА-е с циљем олакшавања транспорта и трговине основне робе са западним Балканом.

Циљ овог документаје да се олакша трговина и транспорт робе бавећи се само оним додатним мјерама предострожности које су подузете или се требају подузети како би се спријечило ширење пандемије Ковид-19.

Заједничким мјерама жели се унаприједити комуникација, успоставити "зелени" приоритетни коридор за западни Балкан, максимално повећати кориштење друмске мреже, те пажња усмјерити на заједничке граничне прелазе.

Министарство спољне трговине и економских односа и Министарство комуникација и транспорта редовно ће извјештавати Савјет министара о реализацији мјера из заједничког приједлога.

Савјет министара усвојио је Информацију о реализацији закључака Предсједништва БиХ и дефинисаних оперативних мјера за заустављање ширења вируса корона коју је предложио Тегелтија.

У саопштењу се наглашава да Савјет министара свакодневно разматра све потребне мјере из своје надлежности у борби против ширења вируса Ковида-19 и те активности ће бити настављене.

- У Информацији, која ће бити достављена Предсједништву БиХ, наведене су све активности и одлуке које је Савјет министара донио у периоду од 17. марта до до данас на сузбијању ширења вируса, те наглашено да су закључци Предсједништва БиХ реализовани, а успостављена је и интензивна комуникација са међународним финансијских институцијама - саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу се подсјећа да је Савјет министара и прије закључка Предсједништва БиХ 5. марта одржао другу ванредну сједницу на којој је примио на знање Информацију о предузетим мјерама у БиХ у вези са спречавањем појаве и сузбијањем ширења заразне болести новим вирусом корона.

Такође, Савјет министара је на четвртој ванредној сједници одржаној 15. марта донио Одлуку о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ, а 14. марта у Добоју је одржан састанак предсједавајућег Савјета министара, предсједника Владе Републике Српске и премијера ФБиХ на којем је донесена одлука да сви грађани који из иностранства долазе у БиХ иду у изолацију у трајању од 14 дана, као и да ће одлука ступити на снагу 16. марта.

Тада је договорено и да се успоставе два штаба који ће се бавити здравственим и привредним аспектом и који ће креирати мјере и препоруке ентитетским владама и Савјету министара да савладају ове потешкоће.

Савјет министара је усвојио Извјештај Министарства одбране о ангажовању Оружаних снага БиХ за потребе пружања помоћи цивилним органима у спречавању ширења корона вируса са приједлогом мјера.

Закључено је да уступање објеката Оружаних снага у којима су смјештени припадници Оружаних сага ради мјера предострожности и заштите не треба проводити до крајње нужде и без посебне одлуке Предсједништва БиХ.

Министарство одбране ће, у складу са расположивим ресурсима одобравати средства и опрему у координацији са Координационим тијелом Савјета министара за заштиту и спашавање, а по претходној процјени овог тијела да су исцрпљене могућности и ресурси општинских, кантоналних и ентитетских

кризних штабова формираних за сузбијање утицаја и ширење корона вируса.

Савјет министара донио је закључак којим изражава опредјељење да се првенствено ванредне сједнице Савјета министара могу одржавати путем видео конференције, када то околности захтијевају, у времену стања природне или друге несреће на територији БиХ.

Генерални секретаријат Савјета министара задужен је да обави све потребне техничке активости и осигура да се сједнице могу одржати путем видео конференције.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана