Усвојена ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина

Срна
Усвојена ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина

САРАЈЕВО- Савјет министара данас је на ванредној сједници усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина, саопштио је министар правде БиХ Јосип Грубеша.

Ревидирану стратегију, о којој је данас гласано у другом кругу, предложило је Министарство правде.

БиХ је 2008. усвојила Стратегију за рад на предметима ратних злочина, која је предвиђала да се на нивоу БиХ процесуирају најсложенији предмети ратних злочина у року од седам година, а сви остали да буду пребачени на ентитетски ниво и завршени до 2023. године.

Крајем 2015. истекао је рок од седам година, али нису били завршени сви најсложенији предмети ратних злочина на нивоу БиХ, због чега је Савјет министара у априлу 2017. године формирао радну групу која је у мају 2018. године доставила Приједлог ревидиране стратегије, која предвиђа да већи број предмета буде пребачен на ниво ентитета.

Према Ревидираној стратегији за рад на предметима ратних злочина, најсложенији предмети биће процесуирани пред Судом БиХ, а остали предмети, који су према мишљењу правника мање сложени, биће процесуирани пред ентитетским правосуђем или правосуђем Брчко дистрикта.

Грубеша је подсјетио да је Ревидирана стратегија усвојена након двије године од када је израђена, те да је камен спотицања двије године био додатак овом документу.

- Сво ово вријеме тражио сам да она не смије бити измијењена ни у зарезу, међутим, политички представници који учествују у власти тражили су да се она јасније дефинише и то дефинисање смо направили кроз Анекс Б - рекао је Грубеша новинарима.

Истичући да овај додатак Ревидираној стратегији није опширан, Грубеша је прецизирао да је њиме дефинисан захтјев Тужилаштву БиХ да у року од 90 дана достави статистичке податке који се односе на број лица правоснажно пресуђених, укључујући да ли је пресуда ослобађајућа или осуђујућа.

Он је додао да се Анексом Б од Тужилаштва БиХ тражи да достави и број лица чији се предмети налазе у жалбеном поступку, број оних који чекају првостепену одлуку, као и број лица која су тренутно под истрагом и против којих је обустављена истрага, те број лица против којих није покренут поступак, односно који још нису узети у рад од 2004. године

- Друга чињеница која ближе дефинише Стратегију јесте надзорно тијело које смо овим анексом редуковали и увели смо институцију Суда и Тужилаштва БиХ и међународних представника као посматраче без права гласа - навео је Грубеша и додао да Министарство правде у року од 30 дана треба да достави Савјету министара састав овог тијела.

Он је прецизирао да се овим анексом дефинише и регионална сарадња.

- Закључили смо да ће регионална сарадња бити реализована у складу са међународним стандардима и принципима, међународним билатералним и мултилатералним споразумима, као и протоколима и другим прописима који уређују међусобну сарадњу - рекао је Грубеша, додавши да ова сарадња подразумијева и сарадњу са судом и тужилаштвом у Хагу.

Грубеша је навео да ће усвајањем Стратегије БиХ од ЕУ добити средства која су предвиђена за правосуђе, али није могао да прецизира о којем се износу ради.

- Све особе које раде у правосуђу БиХ кроз пројекте Европске комисије неће остати без посла - поручио је министар правде у Савјету министара.

Он је подсјетио да је усвајању Ревидиране стратегије претходили континуирани састанци са представницима ЕУ у БиХ у посљедње двије године, па тако и јуче и данас.

Упитан о томе како ће се одвијати регионална сарадња на предметима ратних злочина, Грубеша је рекао да БиХ не може утицати на законодавство сусједних земаља, али се може доносити законска рјешења која ће се тицати БиХ.

Он је изразио жаљење што процеруирање предмета ратних злочина није завршено онако како је то било предвиђено првом стратегијом.

- Нажалост имамо велики број предмета ратних злочина у различитим фазама. Овом стратегијом ћемо омогућити Тужилаштву БиХ да лакше дисперзира мање сложене предмете на ниже нивое како би што прије могли завршити процесуирање ратних злочина - рекао је Грубеша.

Он каже да се не смије заборавити да је Ревидирана стратегија један од 14, а касније један од осам приоритета које је ЕУ ставила пред БиХ на путу ка Унији.

- Овим смо откочили и показали да можемо покренути поступак реформе правосуђа у БиХ - рекао је Грубеша.

Он је навео да су у изради приједлога ревидиране стратегије учествовали представници надлежних министарстава у Савјету министара, Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, као и правосудних институција са ових нивоа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана