Савјет министара усвојио одлуку о расподјели, одблокирано 330 милиона евра

ГС
Савјет министара усвојио одлуку о расподјели, одблокирано 330 милиона евра

САРАЈЕВО - Савјет министара на данашњој сједници усвојио је Приједлог одлуке о распореду средстава Инструмента за брзо финансирање (РФИ) Међународног монетарног фонда (ММФ), јавила је Срна.

Ова тачка накнадно је уврштена у дневни ред на приједлог Министарства финансија и трезора у Савјету министара, а ријеч је о износу од око 330 милиона евра за борбу против епидемије вируса корона и санирање економских посљедица.

Предсједавајући Савјета Зоран Тегелтија раније је казао да је јуче приједлог одлуке прослиједио министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и да постоји изгледа шанса да ће данас коначно бити постигнут договор о расподјели новца који дуже од мјесец стоји у Централној банци БиХ.

ММФ је још 23. априла, након договора политичких лидера и надлежних у БиХ, Централној банци дозначио око 333 милиона евра по основу аранжмана брзе финансијске помоћи за ублажавање посљедица пандемије, али тај новац никада није распоређен.

Савјет министара неколико пута од тада је покушао да донесе одлуку којом би била могућена расподјела овог новца, али до застоја је дошло јер није било договора челника СДА и ХДЗ-а БиХ о подјели новца у Федерацији.

Тегелтија је најавио да је ријеч о расподјели новца на начин како је написано у Писму намјере ММФ-у, а то значи 62 одсто за Федерацију БиХ (са 10 кантона), 38 одсто за Републику Српску с тим да ће оба ентитета преусмјерити по 0,5 одсто за Дистрикт Брчко.
Према том договору, који су раније постигли лидери СДА и ХДЗ-а Бакир Изетбеговић и Драган Човић, износ који је намијењен за ФБиХ ће бити подијељен на начин да ће 50% добити федерални ниво, а преосталих 50% ће бити подијељено по кантонима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана