Савјет министара: Раст извоза пољопривредно-прехрамбеног сектора

Срна
Савјет министара: Раст извоза пољопривредно-прехрамбеног сектора

САРАЈЕВО - Пољопривредно-прехрамбени сектор БиХ забиљежио је прошле године раст извоза за седам одсто и пад увоза од пет одсто у односу на 2019. годину, наводи се у анализи трговинске размјене пољопривредно-прехрамбених производа за период 2017-2020. година, коју је данас усвојио Савјет министара.

Овај резултат је остварен иако је глобална пандемија отежала услове транспорта робе, те изазвала поремећај тржишта у виду пада потражње и продаје роба.

У анализи, коју је припремило Министарство спољне трговине и економских односа, наводи се да је дефицит ипак остао висок и још није мањи од двије милијарде КМ, иако је у 2020. години забиљежен његов пад од осам одсто, саопштено је из Савјета министара.

Најзначајнији производи који су заступљени у извозу су масти и уља, воће, млијеко и млијечни производи, јаја и мед, производи на бази житарица и брашна, вода, поврће, те производи млинске индустрије и месо.

Покривеност увоза извозом у прошлој години износила је 28 одсто, што је повећање од три одсто у односу на претходну годину.

Што се тиче трговинских партнера, најзначајнији је и даље ЕУ с обзиром на то да је око 39 одсто извоза пољопривредно-прехрамбених производа пласирано на ово тржиште, 36 одсто на тржиште ЦЕФТЕ, у Турску 16 одсто, у земље ЕФТА два одсто и земље остатка свијета седам одсто.

На тржиште БиХ највише се пласирају пољопривредно-прехрамбени производи поријеклом из ЕУ, и то око 55 одсто, из земаља ЦЕФТА 29 одсто, Турске око три одсто, ЕФТЕ 0,2 одсто и остатка свијета 13 одсто.

Министри су, на приједлог Агенције за безбједност хране БиХ, усвојили Правилник о максималним нивоима остатака пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла.

Правилником о максимално дозвољеним нивоима остатака пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла прописане су максимално дозвољене количине, те се усклађују са максималним вриједностима прописаним у ЕУ.

Сврха доношења овог правилник је потпуна усклађеност са уредбом Европске комисије о максимално дозвољеним количинама остатака пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла, као и дефинисање појединих чланова Правилника везано за припрему и начин провођења вишегодишњих/једногодишњих контролних планова за испитивање остатака пестицида у храни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана