Савјет министара постигао договор: Мигранти ипак остају у кампу "Липа"

Ведрана Кулага Симић
Савјет министара постигао договор: Мигранти ипак остају у кампу "Липа"

САРАЈЕВО – Савјет министара БиХ донио је данас одлуку о успостављању привременог прихватног центра за смјештај миграната "Липа", на подручју Бихаћа, који ће бити монтажни објекат контејнерског типа и капацитета 1.500 особа.

Министарство безбједности БиХ задужено је да са градом Бихаћем ријеши правна питања у вези са давањем на коришћење локације "Липа" Служби за послове са странцима за успостављање привременог прихватног центра за смјештај миграната.

Министарство је такође задужено да у сарадњи са градом Бихаћем, Владом Унско-санског кантона (УСК), Службом за послове са странцима, Међународном организацијом за миграције (ИОМ) и другим надлежним институцијама, агенцијама и организацијама дефинише и потпише меморандум о сарадњи којим се уређују начини сарадње и пружања међусобне помоћи с циљем успостављања центра "Липа".

За успостављање привременог прихватног центра биће коришћен новац обезбијеђен посредством донација.

Ова одлука ступа на снагу даном доношења и биће објављена у "Службеном гласнику БиХ".

Шаторски камп "Липа", капацитета 1.000 особа, отворен је 21. априла 2020. године, а намијењен је за смјештај мушкараца. У кампу су 1. децембра 2020. године боравиле 1.272 особе.

У протеклој седмици је два пута било најава да ће се ИОМ повући из кампа због лоших услова, али сачекали су да виде хоће ли Савјет министара постићи договор.

Оперативна група за координисање активности и надзор над мигрантском кризом на подручју УСК је 26. октобар 2020. године донијела закључке којим је, између осталог, од надлежних тијела затражено да камп "Липа" буде проглашен привременим прихватним центром и да помогну у унапређењу услова боравка и функционисања овог кампа.

Градско вијеће Бихаћа је 6. новембра 2020. године дало сагласност за привремени смјештај миграната на локацији Липа.

Савјет министара БиХ данас није постигло консензус током гласања о закључку којим би се обавезало Министарство безбједности БиХ да у складу са постигнутим договором са Делегацијом Европске уније и у сарадњи са недлежним органима спроведе активности успостављања и функционисања привременог прихватног центра за смјештај миграната Циљуге, у опћини Живинице, капацитета 1.000 лица. Овај закључак ће бити поново на дневном реду у другом кругу гласања.

Званичници ЕУ: У БиХ алармантна ситуација са мигрантима

Високи европски званичници оцијенили су да је алармантна ситуација у БиХ у области миграција и поново позвали локалне власти да дјелују што хитније и ријеше питање миграната без склоништа.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ, комесар за унутрашње послове Илва Јохансон и европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи у заједничкој изјави навели су да ће више од 3.300 избјеглица и миграната остати без склоништа.

У заједничкој изјави они су позвали власти да превазиђу политичка питања и поново отворе центар "Бира", као и објекат на локацији у Чиљугама код Тузле.

- Надлежне власти морају сарађивати и дјеловати што хитније, да би се ријешиле потребе свих избјеглица и миграната без склоништа, те спасили животи - наведено је у изјави.

Европски званичници истичу да се истовремено морају узети у обзир интереси локалног становништва и да ће у том погледу сарађивати с релевантним властима.

- ЕУ наставља да пружа подршку БиХ и њеним грађанима у суочавању са овом изазовном ситуацијом, те је управо издвојила додатна средства за ту сврху - наводи се у изјави.

ЕУ подржава БиХ у укупном управљању миграцијама, укључујући азил и јачање контроле граница, да би се изградили неопходни капацитети за ефикасно рјешавање питања миграција, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана