Савјет министара: Комисија за НАТО интеграцијски процес постала Комисија за сарадњу, нема одлука без консензуса

ГС
Савјет министара: Комисија за НАТО интеграцијски процес постала Комисија за сарадњу, нема одлука без консензуса

САРАЈЕВО- Савјет министара БиХ усвојио је данас одлуку о промјени назива Комисије за НАТО интеграцијски процес БиХ у Комисија за сарадњу БиХ са НАТО те Програм реформи који ће бити прослијеђен у Брисел, изјавила је министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић.

Турковић је истакла да су сви министри на данашњој сједници гласали за ове двије одлуке.

- Мислим да је то значајно с обзиром да је било још 50-ак других одлука које су обрађене или остављене за сљедећу сједницу Савјета министара - изјавила је Турковићева на конференцији за новинаре.
Срна је пренијела да су на сједници усвојени амандмани предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије у вези са називом ове комисије.

Први се односи на назив комисије, док се у амандману два наводи да умјесто ријечи "као и у вези са пријемом у пуноправно чланство НАТО савеза" треба да стоје ријечи "као и реализације обавеза из документа Програм реформи БиХ".

Такође, према амнадману предсједавајућег Савјета министара у члану 3 став 1, тачка Ц треба да стоји "Организује и руководи израдом годишњих докумената Програма реформи у оквиру сарадње БиХ и НАТО-а".

Члан 3, став 1, тачка Ф се брише и умјесто њега стоје ријечи сарађује са надлежиним ауторитетима из сједишта НАТО у Бриселу и НАТО штаба у Сарајеву у сврху адекватне реализације обавеза.

Усвојен је Тегелтијин амандман према којем се ријечи "НАТО интеграцијски процес" бришу и умјесто њих треба да стоји "сарадња БиХ и НАТО", као и да ће Комисија у свом раду, по правилу, настојати да све одлуке и закључке доноси консензусом.

- У случају да се консезус не постигне Комисија одлучује већином гласова пристуних чланова, уз обавезу да су у ту већину укључени гласови најмање два представника сваког конститутивног народа, од чега је један глас предсједавајућег или замјеника предсједавајућег ове комисије из реда сваког од конститутивних народа - наводи се у усвојеном амандману три.

У случају да се одлука или закључак не донесе у року од петнаест дана ни на тај начин, у другом кругу гласања приликом рачунања већине прописане у ставу 2 овог члана, потребан је глас предсједавајућег или замјеника предсједавајуећег ове комисије из реда сваког од конститутивних народа.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана