Савјет министара именовао Енеса Карића директор Дирекције за координацију полицијских тијела

Срна
Савјет министара именовао Енеса Карића директор Дирекције за координацију полицијских тијела

САРАЈЕВО - Савјет министара именовао је Енеса Карића за директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, након што је са те функције разријешио Мирсада Вилића због стицања услова за пензију.

Рјешење о именовању ступа на снагу даном доношења, а примјењиваће се дан након објављивања у Службеном гласнику БиХ.

На позицију замјеника директора Граничне полиције БиХ именован је Енсад Корман, а са те дужности разријешен је Фахрудин Халач, саопштено је из Савјета министара.

За директора Института за стандардизацију БиХ именовам је Александар Тодоровић, а са те дужности разријешен је Александар Цинцар због истека мандата.

Сва тројица новоименованих били су најбоље рангирани кандидати.

С обзиром на то да су у току конкурсне процедуре, Савјет министара именовао је Милицу Ристовић Крстић за вршиоца дужности директора Института за метрологију БиХ и Наташу Грубишу за вршиоца дужности директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Оне ће наставити рад у континуитету до завршетка конкурсне процедуре, а најдуже у периоду од три мјесеца.

За вршиоца дужности замјеника директора Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ именован је Петар Биличар, почевши од 2. јуна до завршетка конкурсне процедуре, а најдуже на мандатни период од три мјесеца.

Савјет министара упознат је о појединачним обавјештењима о истеку мандата вршиоца дужности директора Института за метрологију БиХ и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, као и вршиоца дужности замјеника директора Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ.

За регионалну канцеларију Сипе у Бањалуци издвојено 5,8 милиона КМ

Савјет министара донио је данас Одлуку о одобравању пројекта набавке објекта за трајни смјештај Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ у Бањалуци, у укупној вриједности 5,8 милиона КМ.
Овај пројекат биће уврштен у Програм вишегодишњих капиталних улагања за период 2023.-2024. године, који се финансира из буџета институција БиХ, с тим да ће у овој години бити обезбијеђено 3.480.000 КМ, док ће преосталих 2.320.000 КМ бити планирано у наредној, саопштено је из Савјета министара.

На овај начин трајно ће бити ријешено питање смјештаја запослених у Регионалној канцераји Сипе у Бањалуци, те ће се дугорочно остварити буџетске уштеде, с обзиром на то да мјесечни закуп простора сада износи 15.977 КМ без ПДВ-а.

Рок за завршетак овог пројекта је годину дана након обезбјеђивања финансијских средстава за његову реализацију.

На данашњој сједници у Сарајеву донесена је Одлуку о измјени Одлуке о именовању чланова Координационог тијела БиХ за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе.

Одлуком, коју је предложило Министарство спољне трговине и економских односа, у Координационо тијело се именује нови министар екологије и туризма Федерације БиХ Насиха Поздер, умјесто Едите Ђапо.

Савјет министара донио је Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о успостављању Комисије за сарадњу с НАТО БиХ, којом се врше персоналне измјене чланова усљед кадровских промјена у појединим институцијама БиХ.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, уз корекције је донесена Одлука о критеријумима за именовање члана Конкуренцијског вијећа БиХ које именује Савјет министара.

Одлуком су дефинисани општи и посебни услови које морају испуњавати кандидати за члана Конкуренцијског вијећа, имајући у виду њихов вишегодишњи образовни, професионални рад, те познававање послова у овој области

Савјет министара усвојио је извјештај Министарства цивилних послова о спроведеном поступку за избор и именовање директора Агенције за рад и запошљавање БиХ.
Министарство цивилних послова је задужено да темељем Закона о министарским именовањима, именовањима Савјета министара и другим именовањима БиХ распише јавни конкурс за избор и именовање директора Агенције за рад и запошљавање БиХ.

У Информацији је наведено да на јавном конкурсу за директора Агенције за рад и запошљавање БиХ ниједан од два пријављена кандидата није испунио услове, због чега су њихове пријаве одбачене.

На данашњој сједници дата је сагласност на Добровољни извјештај БиХ о спровођењу Агенде 2030. и циљева одрживог развоја, које је предложила Дирекција за економско планирање, који ће бити представљен на овогодишњем Политичком форуму на високом нивоу УН у Њујорку.

Извјештај пружа увид у праксе које су се показале успјешним у имплементацији циљева одрживог развоја БиХ и наглашава изазове с којима се земља суочава и на којима сви нивои власти у БиХ и друштво у цјелини требају радити.

На приједлог Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара, донесена је Одлука о начину кориштења средстава акумулираног вишка прихода над расходима Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ утврђених 31. децембра 2021. године у износу 16.754.512 КМ.

Према Одлуци, седам милиона КМ биће кориштено за набавку и опремање пословних простора за потребе регионалних сектора РАК-а у Бањалуци /три милиона КМ/ и Мостару /два милиона КМ/ те за адаптацију пословних просторија у Сарајеву у сједишту РАК-а /два милиона/, у улицама Мехмеда Спахе и Симе Милутиновића.

Преостала средства, у износу од 9.754.512 КМ, биће дозначена с рачуна РАК-а на Јединствени рачун трезора у институцијама БиХ и користиће се за подршку развоја и унапређења сектора комуникација у БиХ, у складу с посебним одлукама Савјета БиХ.

Министарство цивилних послова расписаће јавни конкурс за избор шест чланова Одбора Агенције за предшколско, основно и средње образовање и спровести конкурсну процедуру у складу законским овлаштењима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана