Савјет министара: Економски раст прошле године 2,7 одсто

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- У БиХ је у прошлој години остварен стабилан економски раст од 2,7 одсто, уз смањење незапослености и дефицита на текућем рачуну, као и задржавање јавног дуга земље у умјереним оквирима, а није забиљежен значајнији раст цијена, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара усвојио је, на приједлог Дирекције за економско планирање, Документ "БиХ – извјештај о развоју - годишњи извјештај 2019" у којем се наводи да у прошлој години макростабилност у БиХ није била угрожена.

На данашњој сједници Савјет министара примио је на знање Анализу одрживости јавног дуга БиХ за период 2020-2023. године, коју је сачинило Министарство финансија и трезора, с циљем ефикасног управљања јавним финансијама и одржавања макроекономске стабилности.

Анализа даје прегледе оцјена тренутног стања јавне задужености БиХ и основних ризика који могу утицати на одрживост јавног дуга у средњорочном периоду.

Тренутно се може оцијенити да је БиХ земља са одрживим јавним дугом.

Спољни дуг се редовно отплаћује и његова отплата не може доћи у питање, захваљујући добром законском оквиру у овој области.

Индикатор јавни дуг/БДП у прошлој години је 31,4 одсто и према међународним стандардима није висок.

Према основном сценарију процјене, овај индикатор има тенденцију повећања у 2021. години, а постепени опоравак очекује се у 2022. и 2023. години.

У саопштењу се наводи да глобална здравствена криза проузрокована пандемијом болести ковид 19 утиче на цијели свијет, па и на БиХ.

Савјет министара усвојио је Информацију Министарства спољне трговине и економских односа о реализацији Одлуке о вршењу контроле и надзора над извршењем обавеза преузетих међународним билатералним и мултилатералним уговорима, споразумима и конвенцијама у погледу утврђивања поријекла робе у прошлој години.

У информацији се наводи да је развијање и јачање сарадње царинских органа, партнера у међународном споразуму о слободној трговини веома важан фактор у спољнотрговинском пословању.

Када је ријеч о поштовању обавеза преузетих међународним билатералним и мултилатералним уговорима, споразумима и конвенцијама у погледу утврђивања поријекла робе, континуирана контрола и надзор напосљетку имају за циљ спречавање генерисања одређених царинских и нецаринских баријера појединих земаља, а тиме и нарушавања договорених принципа за одвијање међународне трговинске размјене.

Додаје се да треба континуирано радити на едукацији привредних субјеката, царинских органа и шпедитера, у вези са примјеном правила о поријеклу робе у међународној трговини робом.

На тај начин се жели олакшати трговина и смањити број управних и прекршајних поступака пред царинским органима уговорних страна, што доводи до уштеде времена и трошкова како привредним субјектима у спољнотрговинском пословању, тако и за буџет БиХ.

У Информацији су презентована одређена искуства привредних субјеката, а која оцртавају дио стања у овој области када је у питању поријекло робе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана