Савјет министара донио одлуку о повлачењу треће транше проширеног аранжмана са ММФ-ом

Срна
Савјет министара донио одлуку о повлачењу треће транше проширеног аранжмана са ММФ-ом

Сарајево - Савјет министара, на приједлог Министарства финансија и трезора, донио је на данашњој сједници у Сарајеву Одлуку о повлачењу треће транше Проширеног аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Овом одлуком одобрава се повлачење треће транше Проширеног аранжмана са ММФ-ом у укупном износу 73.631.304 КМ, што представља противвриједност од 31.621.700 специјалних права вучења (СДР), саопштено је из Савјета министара.

Министарство финансија и трезора БиХ ће у оквиру Проширеног аранжмана, када се стекну услови, издати Промисиону ноту и провести све потребне активности из своје надлежности за повлачење треће транше.

Савјет министара усвојио је данас и информацију о додатним питањима из Упитника Европске комисије за припрему Мишљења о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији.

БиХ добила је 655 додатних питања, од којих су 20 одсто допунска питања у односу на питања из Упитника Европске комисије који смо добили у децембру 2016. године, што је у складу с просјеком који су добиле и остале државе у региону.

Дирекција за европске интеграције превела је ова питања и 27. јуна ове године упутила их радним групама ради припреме одговора.

Очекује се да БиХ овај посао заврши у наредна три мјесеца.

На сједници је усвојена и Информација Дирекције за европске интеграције о одржаном састанку и закључцима Савјета за опште послове Европске уније о проширењу и процесу стабилизације и придруживања.

Савјет за опште послове ЕУ 26. јуна ове године је, између осталог, поздравило остварени напредак у БиХ у дијелу који се односи на финализирање одговора на Упитник, те усвајање важних реформи оријентисаних ка Европској унији, попут акциза и стратегије за цијелу земљу у областима животне околине и руралног развоја, али и постигнути напредак о питањима економског развоја и конкурентности.

Истовремено, власти у БиХ позване су на наставак реформи и провођење Реформске агенде уз изражену забринутост да реторика подјела и предизборна кампања успоравају темпо реформи.

Савјет министара, на приједлог Министарства цивилних послова, утврдило је Приједлог основа о приступању Конвенцији Савјета Европе о кинематографској копродукцији (ревидирана), која ствара повољније услове за копродукцију и развој филмске индустрије, не само у земљама чланицама у Европи, већ и шире.

Приступање овој конвенцији омогућиће БиХ да буде активан учесник у креирању одговарајућих и ефикасних механизама сарадње у области кинематографије.

Ревидирана конвенција, између осталог, пружа правни и финансијски оквир за копродукцију дугометражних филмова који укључују предузећа за продукцију основана у три или више држава.

Такође, Конвенција се може користити као билатерални оквир у одсуству конкретног уговора о копродукцији између двије стране.

Приједлог основа биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника БиХ предложен је министар цивилних послова.

БиХ и Њемачка интензивираће привредну сарадњу и ефикасније рјешавати отворена питања са којима се сусрећу привредници двије земаље.

У вези с тим, Савјет министара, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, донио је одлуку о формирању Радне групе за развој привредне сарадње и унапређење економских односа између БиХ и Њемачке.

За чланове радне групе именовани су представници надлежних државних, ентитетских и институција Брчко дистрикта, укључујући и представнике привредних комора и послодаваца. Они ће заједно са члановима које ће именовати надлежна институција Њемачке чинити Радну групу за унапређење економске сарадње двије земаље.

Савјет министара БиХ усвојио је Извјештај о провођење Споразума о имплементацији Програма јачања јавних институција у БиХ између Канцеларији координатора за реформу јавне управе и "Деутсцхе Геселлсцхафт фüр интернатионале Зусамменарбеита" (ГИЗ) за прошлу годину.

Десетогодишњи Програм јачања јавних институција у БиХ проводи се од 2010. године и у три фазе.

Прва фаза програма трајала је до краја 2013, а друга до краја 2016. године. У току је провођење треће фазе програма у трајању двије и по године, што је у складу са понудом за провођење техничке сарадње Програма јачања јавних институција.

Буџет треће фазе Програма износи 2.250.000 евра, а контролу и управљање овим средствима врши искључиво ГИЗ.

Институције кориснице фазе три програма су Канцеларија координатора за реформу јавне управе, Агенција за државну службу БиХ, Дирекција за европске интеграције БиХ, Агенција за јавне набавке БиХ и Канцеларија за разматрање жалби.

Савјет министара донио је одлуку о проглашењу 11. јула Даном жалости у БиХ и задужило Министарство цивилних послова за њено провођење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана