Савјет министара: Донесена одлука о привременој суспензији и смањењу царинских стопа

Срна
Foto: Радио Сарајево

САРАЈЕВО - Савјет министара је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа једногласно донио одлуку о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра 2024. године, у складу са Законом о царинској тарифи.

"Циљ ове привремене мјере је подршка домаћој привреди и конкурентнијем и повољнијем пословању, уз задржавање постојећих радних мјеста, као и новом запошљавању", саопштено је из Савјета министара.

Одлуком је обухваћено 68 тарифних ознака, у односу на 63 обухваћене у 2023. години, у секторима текстилне, обућарске, хемијске, металне, прехрамбене и графичке индустрије, као и електроиндустрије.

Роба која је обухваћена овом одлуком су материјали и сировине који се сматрају репроматеријалом, јер их користе произвођачи из БиХ у властитој производњи за израду готових производа, у производњи за извоз или су супституција увозних производа, а који не могу бити набављени на домаћем тржишту у количини и квалитету потребном за производњу готових производа.

Царинске стопе на робу обухваћену овом одлуком не односе се на робу која је поријеклом из земаља са којима БиХ има закључене споразуме о слободној трговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана