Савјет Европе упозорио Српску због криминализације клевете и увреде

ГС
Савјет Европе упозорио Српску због криминализације клевете и увреде

СТРАЗБУР – Савјет Европе издао је јутрос упозорење због намјере власти у Републици Српској да криминализују клевету и увреду и уведу високе казне за ова кривична дјела.

Како су упозорили, „ако амандмани буду усвојени од стране Народне скупштине Српске, они ће смањити простор за јавну дебату и угрозити не само медије, него и било кога ко се огласи критично на друштвеним мрежама“, преносе „Независне“.

-Ако Народна скупштина  усвоји овај закон, ова кривична дјела ће оставити широк простор за интерпретацију од стране судова када буду оцјењивали шта улази у појам клевете или увреде и на тај начин би то тужиоцима могло омогућити прогон новинара који извјештавају о корупцији или другим питањима од јавног интереса, као и свих оних који јавно пишу на друштвеним мрежама - наглашено је.

Подсјећајући да је Влада Српске 2. марта усвојила амандмане, истакли су да је клевета у Српској декриминализована 2001. године, а да је у октобру прошле године предсједник Републике Српске Милорад Додик, путам „Твитера“ позвао министра правде да припреми амандмане који би криминализовали клевету и увреду.

-Онако како се наводи у нацрту, нова кривична дјела клевете и увреде и откривање личних и породичних околности би могли довести до казне у висини од 51.200 евра у одређеним околностима – навели су у Савјету Европе.

Подсјетили су да је 14. марта група новинара и невладиних активиста из Српске протествовала испред парламента док су посланици на дневном реду имали поменути нацрт.

Подсјетили су на изјаву предсједника Клуба новинара Бањалука Синише Вукелића да ће  бити онемогућено истраживачким новинарима да могу обављати свој посао, а да ће и обични грађани бити суочени с пријетњом да ће бити кривично гоњени ако буду слободно говорили, чак и при приватним окупљањима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана