Савчић сумња да ће ревидирана стратегија дати резултате

Срна
Савчић сумња да ће ревидирана стратегија дати резултате

БАЊАЛУКА- Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је Срни да сумња да ће усвајањем Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина доћи до битних помака и задовољења правде, јер је у правосуђу БиХ остао исти састав тужилаца и судија који раде на тим предметима.

Савчић је напоменуо да је велики број бораца Војске Републике Српске (ВРС) пред правосуђем БиХ оптужен за наводно почињене ратне злочине и да БОРС не брани починиоце ратних злочина, већ људе који потпуно невини пролазе кроз правну и психо-физичку тортуру пред правосуђем у БиХ.

- Није логично да толико Срба буде оптужено за наводно етничко чишћење или насилан прогон несрпског становништва из неких градова, а да нико од Бошњака и Хрвата не буде оптужен за исто кривично дјело уз постојање бројних доказа - истакао је Савчић.

Савчић каже да су најбољи примјер за то Сарајево и сви већи градови који су били под контролом такозване Армије БиХ и ХВО-а, а данас се налазе у ФБиХ.

Он је рекао да усвајање Ревидиране стратегије значи и убрзање процеса тражења, ексхумација и идентификација несталих Срба у БиХ, али да је врло упитно да ли ће се то у пракси и десити.

- БОРС одавно овај процес не сматра тражењем несталих, већ тражење сакривених Срба. Очигледно је да се тим процесом манипулише и да се предузима низ радњи да се прикрију српске жртве рата у БиХ - закључио је Савчић.

Савјет министара је 24. септембра на ванредној сједници усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина која предвиђа да најсложенији предмети буду процесуирани пред Судом БиХ, а мање сложени пред ентитетским или правосуђем Брчко дистрикта.

БиХ је 2008. године усвојила Стратегију за рад на предметима ратних злочина, која је предвиђала да се на нивоу БиХ процесуирају најсложенији предмети ратних злочина у року од седам година, а сви остали да буду пребачени на ентитетски ниво и завршени до 2023. године.

Он је истакао, да се, када је ријеч о оптужбама за ратне злочине, сада против Срба води рат другим средствима, да се Срби покушавају прогласити одговорним за све што се дешавало на овим просторима, те да се овоме мора стати на пут.

Савчић је у Билећи рекао да је крајње вријеме да се озбиљно позабави оптужбама за ратне злочине против Срба и упитао шта раде Срби који су запослени у тужилаштвима БиХ.

Он је додао да никада није бранио оне који су стварно починили злочине, али да је крајње вријеме да се пронађе одговор и озбиљно позабави тиме што Србе осуђују само зато што су били припадници Војске Републике Српске.

- Ово је планетарна неправда. Није у функцији одбране злочина, него у функцији одбране невиних људи и утврђивања истине. Без утврђене истине нема помирења, а без помирења нема будућности БиХ, свиђало се то некоме или не - поручио је Савчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана