Савчић о пресуди ратном команданту АРБиХ: Казна блага и несразмјерна тежини кривичног дјела

Срна
Савчић о пресуди ратном команданту АРБиХ: Казна блага и несразмјерна тежини кривичног дјела

БАЊАЛУКА - Предсједник Борачке организације (БОРС) Републике Српске Миломир Савчић оцијенио је као благу и несразмјерну тежини кривичног дјела првостепену пресуду Суда БиХ којом је командант Трећег корпуса такозване Армије РБиХ Сакиб Махмуљин осуђен на десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

- Требало би анализирати висину казне и упоредити је са изреченима, прије свега Србима, за слична кривична дјела - рекао је Савчић Срни.

Савчић је рекао да му је познато много случајева код припадника Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Републике Српске гдје је утврђена одговорност, а радило се не о убиству, већ о шамару, недозвољеној радњи малтретирања, гдје је висина казне приближна овој.

Савчић је нагласио да је коначно дочекана једна првостепена пресуда против припадника такозване АРБиХ на нивоу команданта корпуса и да се треба надати "да је кренуло по питању објективности и професионалности Суда БиХ", али да остаје да се види правоснажна пресуда у овом предмету.

- Вјерујем да ће поступајући тужилац адекватно образложити жалбу на ову пресуду. Треба, прије свега, добро познавати предмет, да ли је добро квалификовано кривично дјело у пресуди и да ли је висина казне адекватна тежини кривичног дјела - закључио је Савчић.

Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Пресуда је изречена након пет година од почетка судског процеса и више од 25 година послије најмонструознијих злочина почињених над Србима на подручју Завидовића и Возуће.

Муџахедини из одреда "Ел муџахедин", пристигли из арапских и других исламских земаља, брутално су одсијецали главе српским војницима, а потом тјерали остале српске заробљенике да љубе одсјечене главе, о чему је снимљен и документарни филм "Љуби брата".

Стручњаци за борбу против тероризма сматрају да се прва велика војна операција "Исламске државе", уз масовно ритуално одсијецање глава хришћанима, десила управо након паљења и рушења Возуће 1995. године. Деценијама послије су услиједили бројни терористички напади на тлу Европе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана