Шатори остају склопљени, по резултат од врата до врата

Дарко Момић
Шатори остају склопљени, по резултат од врата до врата

БАЊАЛУКА - Према календару изборних активности, предизборна кампања званично би требало да почне 15. октобра, а већина учесника изборног процеса свјесна је да ће она изгледати потпуно другачије у односу на досадашње, уколико се епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона не побољша и забрана јавног окупљања остане на снази.

Нови предсједник Централне изборне комисије БиХ Жељко Бакалар поручио је за “Глас Српске” да ће “ЦИК пратити активности политичких субјеката и видјети каква ће бити епидемиолошка ситуација”.

- То ће сигурно бити ново искуство, али ћемо пратити све, без обзира на који начин буде текла кампања и реаговати ако се утврде повреде - рекао је Бакалар.

Наш саговорник који се бави политичким маркетингом каже да гледано из садашњег угла вјероватно нећемо гледати традиционалне предизборне митинге, али да се до половине октобра много тога може промијенити.

- Зато је незахвално тврдити да ће бити овако или онако, али логичан закључак је да традиционалних скупова и шатора неће бити уколико свакодневно будемо имали по 40-50 заражених вирусом корона - каже наш саговорник који је инсистирао на анонимности.

Он истиче да ће се кампања сигурно преселити на друштвене мреже, али сматра да странке неће имати превише користи од те врсте кампање.

- Друштвене мреже су непоуздано мјерило за давање оцјена о томе колику подршку има која партија, нити кампања преко друштвених мрежа може дати резултат. Странке које буду имале најширу мрежу својих активиста који ће ићи од врата до врата и врбовати бираче, могу да рачунају на резултат - сматра наш саговорник.

Његово мишљење дијели и шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић, који каже да ће, ако остане оваква епидемиолошка ситуација, предизборна кампања морати да се прилагоди условима у којима ћемо сви живјети.

- Кампања ће сигурно ићи у правцу разговора са мањим бројем људи, односно у правцу онога што се зове од врата до врата. То је обављање разговора са мањим групама активиста и симпатизера који онда даље спроводе страначку политику и воде кампање - каже Жунић.

Он додаје да ће партије које имају разрађен систем и развијене мјесне одборе и активисте бити у предности.

- СНСД има јако добро развијен систем и нећемо имати проблем да приђемо људима. Великим митинзима или завршним скуповима политичке партије само потврђују своју снагу и то није нешто што опредјељује бираче, а уколико остане оваква епидемиолошка ситуација, готово сигурно је да неће бити великих митинга - каже Жунић.

Он додаје и да ће један дио кампање сигурно бити усмјерен на друштвене мреже.

- Свјесни смо да се тим путем не врши претјерано велики утицај на бираче, али смо свјесни и да се тај утицај из године у годину повећава, тако да ће дио кампање сигурно бити усмјерен у том правцу. То јесте један, али никако основни разлог због кога је за шефа нашег изборног штаба именован Срђан Рајчевић. Он је будућност СНСД-а и захваљујући њему се већ у плановима како кампања треба да се развија виде нове ствари и нове идеје које ће СНСД-у омогућити да додатно развије начин приласка својим бирачима, а то сигурно значи и већу подршку - каже Жунић.

Изазов

Посланик СДС-а у Народној скупштини РС Давор Шешић каже да ће кампања бити изазов за све политичке партије, а посебно за опозицију.

- У периоду строгих забрана власт је окупирала медијски простор и користила га за промоцију и сигурно ће то радити и уколико остане оваква епидемиолошка ситуација. Нама остају друштвене мреже и разговори са грађанима у мјери у којој је то дозвољено. Сигуран сам да би, уколико бисмо ми одржали било какав страначки скуп којем би присуствовао макар само један човјек више него што је дозвољено, власт искористила да нас оптужи да се понашамо неодговорно и да ширимо вирус корона - каже Шешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана