Сатлер: Снимци разговора Тадићеве и Мехмедагића покрећу питање интегритета

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВ - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је данас да снимци разговора главног тужиоца БиХ Гордане Тадић и директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Османа Мехмедагића покрећу низ питања, прије свега, интегритета носилаца највиших функција у БиХ, па тако и правосудне.

"Снимци покрећу питања професионализма и професионалног рада, те независности дјеловања различитих органа власти", рекао је Сатлер новинарима у Зеници, коментаришући садржај разговора Мехмедагића и Тадићеве који је тајно сниман и чији је садржај процурио у јавност.

Сатлер је истакао да није случајно да ЕУ континуирано инсистира на владавини права, уз акценат да нема правог европског пута без напретка у овим областима.

"Зато толико на томе и инсистирамо. До сада смо, нажалост, били свједоци да је мало напретка постигнуто у овим областима", констатовао је Сатлер.

Он је додао да је било и искорака попут именовања новог руководства Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ.

"Када у наредним данима профункционише рад Парламентарне скупштине БиХ очекујемо што прије измјене и допуне закона о ВСТС-у, које се тичу питања интегртитета правосудних функција", рекао је Сатлер.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана