Сатлер: Рад правосуђа у БиХ ограничен, наставити борбу против криминала

Срна
Сатлер: Рад правосуђа у БиХ ограничен, наставити борбу против криминала

САРАЈЕВО - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер оцијенио је данас рад правосуђа у БиХ као ограничен, најављујући наставак сузбијања криминала помоћу “Скај апликације”.

Сатлер је новинарима у Парламентарној скупштини БиХ, поводом јавне дебате “Право на правду” коју организује ЕУ у БиХ у сарадњи са Европском комисијом за сусједство и преговоре о проширењу, говорио о ефикасности правосудних институција у БиХ, као и томе на шта ће се обратити пажња и ставити фокус у наредном периоду.

- Оно чему смо сви свједочили јесте ограничен напредак у области правосуђа. Било је одређених напредака, на примјер закон о јавним набавкама, било је и примјетних кадровских промјена, али говоримо о ограниченом напретку како је и наведено у извјештају о БиХ Европске комисије - навео је Сатлер.

Додао је да се са кандидатским статусом за чланство БиХ у ЕУ отвара ново поглавље које даје одређену дозу оптимизма.

-Морам споменути новог министра правде који је активнији, ангажованији, имамо измјене и допуне Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, имамо одређене помаке код Закона о сукобу интереса, али морамо да видимо и усвајање ових процеса у парламентарној процедури”, рекао је Сатлер.

Нагласио је да се помак види и у случајевима организованог криминала и корупције на високом нивоу гдје након дуго времена постоји напредак, а углавном су то резултати захваљујући “Скај апликацији”, што се очекује и у наставку рада надлежних органа.

Сатлер је посебно захвалио амбасадору Шведске у БиХ Јохани Стромквист, као и свим осталим учесницима дебате о теми “Право на правду”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана