Сатлер: Напредак БиХ ка ЕУ треба постићи ове године

Анадолија
Сатлер: Напредак БиХ ка ЕУ треба постићи ове године

БАЊАЛУКА - Шеф Делегације Европске уније и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер нагласио је да упркос огромним изазовима узрокованим пандемијом напредак БиХ према ЕУ није заустављен и остаје заједнички циљ.

- Даљи напредак се може и треба постићи током 2021. године. План је свеобухватан и захтјеван, укључује уставне амандмане за јачање демократске одговорности и борби против дискриминације, правовремено и ефикасно спровођење судских одлука и кораке који ће обезбиједити то  да политички, изборни и административни систем дјелују ефикасније у служби грађана. Ниједна од ових промјена није једноставна, али није ни немогућа. Све су за добробит грађана БиХ - истакао је Сатлер.

Према његовим ријечима огромне потешкоће у прошлој години показују да се конкретан и принципијелан напредак може остварити чак и у најтежим околностима, све док имамо заједнички циљ.

Честитао је свим грађанима БиХ Дан Европе, 9. мај.

- Нека овај Дан Европе служи као позитиван подсјетник да ће будућност БиХ бити свјетлија ако сви будемо радили ка том циљу - додао је специјални представник ЕУ у Босни и Херцеговини.

Нагласио је да је Дан Европе прилика да се осврнемо на оно што је постигнуто у протеклих 12 мјесеци и сагледамо могућности које нам доноси наредна година.

- Наравно, на овај Дан Европе се надамо да ћемо у наредним мјесецима побиједити ковид-19. Упркос свим фрустрацијама, патњама и жалости које нам је донијела пандемија, она је и подсјетник да уједињени у заједничком циљу можемо успјети - навео је Сатлер.

Додао је да грађани БиХ сада крећу на пут опоравка, као и грађани широм континента.

-ЕУ је усмјерила своје политичке и економске ресурсе како би обезбиједила снажан и одржив оправак.  Дио амбициозног макроекономског програма ЕУ је Економски и инвестицијски план за Западни Балкан вриједан девет милијарди евра. У БиХ се већ спроводи значајан програм помоћи ЕУ, кроз набавку медицинске опреме, те за очување радних мјеста и подршку привреди - рекао је Сатлер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана