Саслушан новинар "Гласа", Тужилаштво БиХ наставило истрагу против медија из Српске

ГС
Саслушан новинар "Гласа", Тужилаштво БиХ наставило истрагу против медија из Српске

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ наставило је истрагу против неколико медија из Републике Српске због наводног откривања података о заштићеном свједоку, рекао је адвокат Миодраг Стојановић.

Стојановић је данас био правни заступник новинара "Гласа Српске" Дарка Момића, који је саслушан у својству осумњиченог.

- Мој клијент је данас искористио своје право да се у овој фази поступка не изјашњава и брани ћутањем. Тужилаштво БиХ ће, како нам је данас речено, наставити са истражним радњама у овом поступку, а даљи ток поступка ће одредити да ли уопште има елемената кривичног дјела у овом случају - рекао је Стојановић Срни.

Он је оцијенио да је у овој фази поступка бранилачки најисправније да се не износи одбрана, односно да се искористи право на одбрану ћутањем, истичући да ни он ни његов клијент немају разлога да се плаше истраге.

Стојановић је раније изјавио да му поступак дјелује и као један вид атака према средствима информисања у Српској.

Истрагом су обухваћени и новинари и уредници РТРС-а и портала "Бањалука.нет", који су раније дали исказе у Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво БиХ формирало је предмет и отворило истрагу на основу притиска и пријава “Меморијалног центра Сребреница” да су медији у Српској открили идентитет заштићеног свједока који је тврдио да је премијер Српске Радован Вишковић учествовао у дешавањима у Сребреници и око ње у јулу 1995. године.

Новинар Дарко Момић под истрагом је Тужилаштва БиХ "због постојања основане сумње да је почињено кривично дјело откривање идентитета заштићеног свједока" због текста објављеног на порталу "Гласа" под називом “Глас Српске открива: Исказ свједока који оптужује Вишковића одбачен још прије 13 година, јер није истинит” који је споран Тужилаштву БиХ. У тексту се не наводи име или презиме свједока, нити било какви други лични подаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана