Саша Обрадовић, директор Центра за уклањање мина у БиХ: Обарање закона неће утицати на деминирање

Дарко Момић
Саша Обрадовић, директор Центра за уклањање мина у БиХ: Обарање закона неће утицати на деминирање

Измјене и допуне Закона о деминирању који је Уставноправна комисија Дома народа БиХ дефинитивно оборила на посљедњој сједници биле су усаглашене са ентитетским властима, али није било политичке воље за његово усвајање, каже директор Центра за уклањање мина у БиХ (БХМАК) Саша Обрадовић.

Он додаје да су предложене измјене и допуне закона у суштини представљале техничке измјене, истичући да процес деминирања неће бити заустављен због повлачења тог закона из процедуре.

- Тај закон се четири године провлачио по парламенту. Мој став је да треба да се иде у израду новог закона који ће јасно дефинисати надлежности свих нивоа власти када је ријеч о пословима деминирања - каже Обрадовић за “Глас”.

ГЛАС: Зашто се закон толико провлачио кроз парламент?

ОБРАДОВИЋ: Зато што није било политичке воље за његово усвајање.

ГЛАС: Зашто није било ако је, како кажете, ријеч о техничким, а не суштинским измјенама закона?

ОБРАДОВИЋ: Немам никакво објашњење, осим да политика једноставно није дозвољавала да се закон усвоји. Па именовање чланова Комисије за деминирање је стајало осам мјесеци због чега замало није доведен у питање комплетан процес деминирања у БиХ.

ГЛАС: Именовање чланова Комисије за деминирање је кочио нови парламентарни сазив, односно Савјет министара, али зашто прошли сазив није усвојио измјене и допуне закона?

ОБРАДОВИЋ: Заиста не знам, поготово што је било ријеч о чисто техничким измјенама закона са циљем да се у том техничком дијелу неке ствари учине ефикаснијим.

ГЛАС: Ко треба да ради нови закон?

ОБРАДОВИЋ: Формални предлагач је Министарство цивилних послова БиХ. У суштини, БХМАК, Комисија за деминирање и ентитетске Управе цивилне заштите формирале су радну групу која је предложила усаглашене измјене и допуне закона. Требало би да иде поново тако, осим ако неко не жели да иде на разваљивање свега.

ГЛАС: Значи, формирање нове радне групе и тако даље...

ОБРАДОВИЋ: Тако је, формирање нове радне групе, ново усаглашавање и све испочетка. Можда су се могле усвојити и ове измјене и допуне, па онда дати налог и ући у процедуру усвајања новог закона, али тако је како је.

ГЛАС: Да ли ће ово одбацивање закона утицати на процес деминирања?

ОБРАДОВИЋ: Неће, јер ми имамо важећи закон, али овим одбаченим измјенама и допунама је требало прецизније дефинисати неке ствари, попут капацитета, нивоа надлежности итд.

Акредитовање

ГЛАС: Због застоја у именовању чланова Комисије за деминирање било је доведено у питање акредитовање деминерских организација. Да ли је тај процес откочен.

ОБРАДОВИЋ: Откочено је све, акредитовање је завршено, тендери се расписују, али питање је колико ће бити новца, јер је епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона све успорила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана