Шаровић се оградио од Вукановића

Жељка Домазет
Шаровић се оградио од Вукановића

САРАЈЕВО - Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је јуче да ова странка у свом програму и политици има јасно одређење у вези са питањем Српске православне цркве и њених великодостојника и да се сваки члан ове странке тога треба придржавати.

На питање како коментарише увреде које су чланови ове странке Драган Мектић и Небојша Вукановић упутили на рачун Његове светости патријарха Иринеја, Шаровић је рекао новинарима у Сарајеву да се са таквим ставовима апсолутно не слаже. Он је изјавио да за коментар Мектића није чуо, а да Вукановић није члан СДС-а.

- Вукановић има своју посебну политичку организацију, али јесте са нама у коалицији у Народној скупштини Републике Српске. Ипак, ја се са његовим ставовима у вези са овим питањем апсолутно не слажем. СДС има другачији став и однос према Српској православној цркви, њеним великодостојницама и патријарху Иринеју - нагласио је Шаровић.

Он је поручио да не би могао стати иза таквих увреда и да то није дио политике СДС-а.

Вукановић је у тексту под насловом “Расколник и Јуда српски у мантији” изнио низ увреда на рачун патријарха Иринеја, док је Мектић на свом твитер налогу написао да је српски патријарх “нула”

Вукановићеве и Мектићеве иступе осудили су и други чланови СДС-а. Члан Главног одбора Милован Бјелица сматра да су увреде појединих званичника ове странке на рачун патријарха Иринеја, а потом и на њега одраз недостатка политичке културе и образовања. Драган Мектић, с друге стране за Бјелицу рекао да је “највећа брука СДС-а”.

- Мектић би требало да каже колико је новца добио од једног привредника из Београда 2014. године на име подршке СДС-у и за шта га је потрошио. Након што је поново тражио новац, Предсједништво СДС-а га је прошле године смијенило са мјеста шефа Изборног штаба странке за опште изборе - истакао је Бјелица.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић рекао је јуче да се ограђује од изјава страначког колеге Драгана Мектића и посланика ове странке Небојше Вукановића.

- Поданик сам моје цркве и народа, поштујем хијерархију у Српској православној цркви и ово је за мене светиња - каже Станић.

Он је навео да је СПЦ светиња за СДС.

Мазалица: Изгубиће још 50.000 гласова

 

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да увредљиве изјаве кадрова СДС-а Драгана Мектића и Небојше Вукановића о Његовој светости патријарху српском Иринеју показују да тој странци ништа није свето.

Мазалица је рекао да се то дешава према принципу “ко српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику уручи неко признање, одмах не ваља, па био он и патријарх”.

- До сада су увредама частили владику Григорија, Емира Кустурицу, Владимира Путина и такво понашање води СДС ка томе да до сљедећих општих избора изгуби још 50.000 гласова, колико су изгубили на прошлим - рекао је Мазалица.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана