Шаровић: СДС подржава враћање надлежности на Српску, али нећемо слиједити СНСД у њиховим иницијативама

Срна, Агенције
Шаровић: СДС подржава враћање надлежности на Српску, али нећемо слиједити СНСД у њиховим иницијативама

САРАЈЕВО - Српска демократска странка (СДС) подржаће враћање пренесених надлежности са нивоа БиХ на Републику Српску, изјавио је предсједник странке Мирко Шаровић.

-Уколико посебна сједница Народне скупштине Српске буде заказана, СДС неће слиједити СНСД у њиховим иницијативама и изградиће свој посебан став о сваком питању које је за Републику Српску од великог значаја - изјавио је Шаровић након данашње сједнице Главног одбора СДС-а у Источном Сарајеву.

Шаровић је истакао да се СДС у свом програму залаже за изворни Дејтонски споразум и да се све надлежности, које су на било који начин пренесене на ниво БиХ, требају у одговарајућој процедури вратити под окриље Српске.

-С друге стране, мислимо да се то треба десити на начин на који су те надлежности и пренесене, а знамо да је највећи дио тих надлежности пренесен гласањем и у Народној скупштини Српске и Парламенту БиХ, прије свега гласовима СНСД-а и владајуће гарнитуре – рекао је Шаровић.

Упозорио је да све иницијативе морају бити спроведене на миран начин, без било каквих покушаја дестабилизације и довођења у питање мира и стабилности друштва.

– То ће бити наш јасан став према свима онима који са оваквом иницијативом буду ишли на сједницу Народне скупштине или овако велика питања буду покушавали ријешити на неки други начин – казао је Шаровић.

Казао је да СДС сматра да је „политика СНСД и Милорада Додика највећа опасност по мир и стабилност и опасност за Републику Српску и њену дејтонску позицију“.

Истакао је да је „атмосфера најгора од Дејтонског мировног споразума до данас“.

-Ми смо у дубокој кризи и та криза може бити гора него што је сада, тога сви требају бити свјесни – истакао је Шаровић.

Коментаришући најаве неких тужилаца да буде формиран предмет у Тужилаштву БиХ против српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Шаровић је рекао да су иницијативе о враћању надлежности потпуно легитимне и да је легитимно да неко из Српске покрене иницијативу да се те надлежности врате.

-Не видим зашто би неко због тога могао кривично да одговара - додао је Шаровић и нагласио да би коалициони партнери требало да се договоре о враћању надлежности и да ће СДС гласати за њихово враћање јер је тај став уставан и законит.

Шаровић је рекао и да је став СДС-а да опозиција на ванредним изборима за градоначелника Приједора има заједничког кандидата и да ће наредних дана иницирати састанак са лидерима опозиционих странака да би покренули активности за те изборе.

Шаровић је истакао да најстроже треба санкционисати сваки позив на рат без обзира од кога долазио.
-Треба да буде санкционисан па ма ко био, без обзира да ли је ријеч о некоме из Франкфурта или било ког другог мјеста. Није битно име и да ли је из овог или оног народа, треба да буде санкционисан - рекао је Шаровић осврћући се на објаве конзула БиХ у Франкфурту Адмира Атовића који је путем „Твитера“ позивао на рат и џихад.

Шаровић је додао да су један људски живот и слобода сваког човјека најзначајнији и да ништа није вриједно као слобода и мир.

Он је оцијенио да је атмосфера и ситуација у БиХ врло лоша.

-Мир и стабилност ове земље су најважнији - поручио је Шаровић.

-Сто хиљада Босанаца с искуством рата тренутно живи у Босни! Муниција у Коњицу и Горажду! Хаубице у Травнику! Ручни бацачи у Хаџићима! Итд. Уздај се у се и у своје кљусе! Знају они да ово није шала и да босанска снага није мала маца! Еф. Велић. Аллаху Екбер“ - написао је Атовић на „Твитеру“, па касније угасио налог.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана