Шаровић: Рјешењима кроз нова наметања сви ће бити на губитку

Срна
Шаровић: Рјешењима кроз нова наметања сви ће бити на губитку

БАЊАЛУКА - Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да ће уколико високи представник у БиХ рјешења буде тражио кроз нова наметања то постати суноврат у коме ће сви бити на губитку.

"Кристијану Шмиту је Валентин Инцко оставио тешко насљеђе доносећи одлуку која је подијелила политичку јавност, али и цјелокуно друштво БиХ. Можда је то Инцко урадио и због своје личне биографије, али овоме човјеку, као и свима нама, оставио је велики терет. Тешко ће му бити са нама, а и нама ће бити тешко са њим", оцијенио је Шаровић.

Он сматра да је из првих обраћања јасно да ће дијалог бити средство његовог наступа, а управо су разговор и дијалог оно што и српски представници потенцирају као рјешење кризе, саопштено је из СДС-а.

Поздрављајући одлуку Шмита да крене путем тражења компромиса, Шаровић је рекао да нема напретка док се домаће власти не договоре о великим питањима.

"Нити један високи представник не може доносити такве велике одлуке, већ то морамо ми сами. Вјерујем да ће се Шмит, као сјајан дипломата и као неко ко зна да није добио подршку Савјета безбједности за избор, одлучити за пут компромиса", рекао је Шаровић.

Он је лидерима партија из Републике Српске поручио да морају да процесе воде мудро.

"Сматрам да ми као представници из Републике Српске треба да имамо иницијативе, водећи рачуна о нашим интересима, како пребродити ову кризу. Дијалог без побједника је једино рјешење ове кризе", закључио је Шаровић.

Република Српска не прихвата Шмита за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, нити је његово именовање одобрио или ратификовао Савјет безбједности УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана