Шаровић: Одржавање избора једини разлог за подршку буџету

Срна
Шаровић: Одржавање избора једини разлог за подршку буџету

САРАЈЕВО - Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирко Шаровић рекао је данас у Сарајеву да је одржавање локалних избора једини разлог да Клуб посланика СДС-ПДП подржи буџет институција БиХ и међународних обавеза БиХ за ову годину.

Шаровић је рекао новинарима да би СДС, уколико не би подржао буџет, вјероватно био оптужен за опструкцију избора, те навео да ова странка жели да избори буду одржани на јесен.

“Клуб посланика СДС-ПДП има много замјерки на предложени буџет и на хитну процедуру. Жељели бисмо макар да уђемо у скраћену процедуру да бисмо имали амандманску фазу ако је могуће током данашњег дана и сутра. Видјећемо, након паузе ћемо имати још консултација”, рекао је Шаровић.

Он сматра да је, како каже, одличан закључак посланика СДА Халида Гењца да буџет иде по редовној процедури, али да Представнички дом задужи Колегијум до краја ове седмице буде усвојен буџет.

Кад је ријеч о заједничком кандидату за начелника општине Сребреница на локалним изборима, Шаровић је рекао да је то покушано на састанку у Бањалуци, те да СНСД сматра да је, како каже, заједништво ако буде подржан њихов кандидат.

“Зашто би то било? Ми смо без било каквих примједби и условљавања подржали њиховог кандидата на прошлим и претпрошлим локалним изборима. Зашто би било лоше и називано одступање од заједништва ако ми предложимо кандидата за којег сматрамо да је добар и о којем би се окупили сви у Сребреници”, рекао је Шаровић.

Када је ријеч о изборима у Мостару, Шаровић је навео да је добро што коначно постоји један законски приједлог и што ће омогућити одржавање локалних избора у том граду након 12 година.

“Неко може да каже сва три народа су заступљена и имаће минимум четири одборника у градској скупштини, па и Срби. Знамо да онолико колико данас Срба живи у Мостару не могу изборити да легитимни представници изборе и пређу цензус. Тражимо боља рјешења и за закон смо, јер треба да се одрже избори, али ова четворица Срба ће бити са листа ХДЗ-а, СДА или неке друге или треће странке, што није у реду”, рекао је Шаровић.

Он сматра да је неопходно креирати закон који ће омогућити да неко од 4.500 Срба који живе у Мостару буде изабран у локални парламент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана