Шаровић: Од јесени могућа нова парламентарна већина на нивоу БиХ

klix.ba
Шаровић: Од јесени могућа нова парламентарна већина на нивоу БиХ

Сарајево - Предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић изјавио је да је од јесени могућа и нова парламентарна већина.

Упитан како види расплет ситуације у БиХ када је у питању формирање Савјета министара, Шаровић у интервјуу за “Инсајдер” каже да се стање усложњава и “да многи потенцијални партнери у власти показују велики степен нервозе и нетолеранције као да је питање бити или не бити”.

“А није тако. У суштини сви се боре за неколико министарских мјеста успут не објашњавајући ником шта ће ти министри радити. Додуше неки од учесника рекли су да се то никог од нас не тиче јер је то њихов дио плијена и ничији други. Биће врло занимљиво на јесен. Све опције су у игри укључујући и брзо смиривање које подразумијева ургентну подјелу ресора без било каквог заједничког програма рада али и могуће ширење и продубљивање кризе”, казао је Шаровић, који обавља и функцију министра спољне трговине и економских односа у техничком Савјету министара БиХ.

Очекује да ће се на јесен поново отворити разговори око формирања Савјета министара и нове или старе парламентарне већине.

“Ако ме питате да ли је могућа нова парламентарна већина, мој одговор је да је све могуће јер је постојећи потенцијални коалициони тројац предвођен СНСД-ом након пуних десет мјесеци доживио ипак класичан политички неуспјех непостизањем договора о формирању власти. Штета је видљива и очигледна и због тога и наша намјера као странке да у процесима који слиједе имамо активнију улогу не оптерећујући се тиме који ће домети бити те наше намјере”, казао је Шаровић у интервјуу “Инсајдеру”.

На питање, како мисли успоставити јединство у странци на чијем је челу, Шаровић одговара:

“Тако што ћемо између осталог имати јасан и препознатљив став о сваком друштвеном питању и суочавати га са другим мишљењима наше конкуренције те да се за такве своје ставове сви у странци боримо и снажно их заступамо”.

Он потврђује да ће у наредном периоду разговарати и са ДНС-ом и СП-ом.

“У овом тренутку желимо само да разговарамо о томе како они виде будућност Републике Српске као и наступ у институцијама БиХ. За почетак то је сасвим довољно”, рекао је Шаровић.

Говорећи о евентуалним партнерима СДС-у за локалне изборе у БиХ, који ће бити сљедеће године, Шаровић каже се “старих страначких пријатеља не одриче” али нема проблем да шири круг сарадње са онима са којима има СДС има исте или сличне погледе и визију развоја локалних заједница.

“Ово је влада континуитета једне те исте политике десет и више година са истим концептом који се не мијења осим што се персонално мијењају актери на челу Владе али је диригент увијек исти. Никаквог провјетравања, нових идеја, не видим иновација, визије засноване на развоју, инвестицијама које доносе раст и запошљавање у компанијама а не у канцеларијама”, каже Шаровић и додаје:

“Нема ни отварања Републике Српске, унутрашње демократизације друштва, развоја општих слобода, владавине права, изградње цивилног друштва, грађења привлачније слике о нашој Републици Српској без оволиких унутрашњих јазова”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана