Шаровић: Циљ је очување Српске

Срна
Шаровић: Циљ је очување Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је данас у Бањалуци да су основни принципи ове странке потпуно поштивање Дејтонског мировног споразума, владавина права и борба против корупције, с циљем да Република Српска буде сачувана.

Шаровић је у паузи сједнице Предсједништва странке рекао да би ти принципи требало да се нађу у документу, око којег треба да се окупе опозиционе странке, као и сви они који желе промјене.

"Усаглашавамо ставове који нас окупљају. Вјерујем да ћемо врло брзо доћи до коначног документа", рекао је Шаровић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, створени су и услови да почетком јула буде одржана и сједница Главног одбора странке, те да ће највјероватније бити одржана у Бањалуци.

Говорећи о јучерашњој посјети највиших функционера Српске Бијељини, Шаровић је нагласио да СДС подржава ставове градоначелника Љубише Петровића.

"Желимо равноправне партнерске односе и једнак однос власти према свим локалним заједницама, без обзира из које странке су градоначелник, начелник и скупштинска већина", рекао је Шаровић.

Када је ријеч о уласку БиХ у НАТО, Шаровић је навео да СДС сматра да је најбоље рјешење за БиХ и Републику Српску војна неутралност, те да вјерује да је то и интерес већине грађана у Српској.

Коментаришући то што је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила, без неопходне сагласности Предсједништва БиХ, писмо генералном секретару УН Антонију Гутересу у којем од њега тражи да омогући одржавање изложбе у сједишту УН у Њујорку посвећене, како је навела у писму, "геноциду у Сребреници", Шаровић је рекао да је такво понашање неприхватљиво, те да владавина права треба да важи за свакога.

"Све што је у надлежности Предсједништва, а неко - било ко да то био - уради мимо одлуке Предсједништва БиХ, потпуно је неприхватљиво. Уосталом, предсједавајући Предсједништва БиХ би онда имао исто право да се мимо ставова друга два члана Предсједништва обрати било коме и изнесе своје виђење ситуације у БиХ, а знате како би то било дочекано", рекао је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана