Сарајевски звиждуци суживоту

Ведрана Кулага
Сарајевски звиждуци суживоту

Бањалука - Звиждуци са трибина стадиона “Асим Ферхатовић Хасе” током говора предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика на свечаној церемонији отварања Европског омладинског олимпијског фестивала - EYOF 2019 представљају излив национализма, велику бруку за Сарајево и јасан су показатељ да за Србе тамо нема мјеста, општа је оцјена у Републици Српској.

Додик је, наиме, у недјељу у обраћању на Олимпијском стадиону захвалио Европском олимпијском комитету на додијељеној организацији Источном Сарајеву и Сарајеву, али и младима који су омогућили да се олимпијска бакља врати на ове просторе и да бакља мира поново данас буде на мјесту и у граду гдје су прије неколико деценија одржане Олимпијске игре. Истакао је да је увјерен да ће упаљена бакља значити додатну стабилизацију мира и заједнице, те да ће обезбиједити да гости однесу најбоље утиске.

- Дошли сте у земљу различитости, али и земљу добрих домаћина и они ће вам показати гостопримство - рекао је Додик.

Он је у говору, који је био прекидан звиждуцима, али и аплаузом, подсјетио да су се људи кроз историју човјечанства борили на различите начине, раније мачем да би обезбиједили слободу и част за своје народе, али су од њих одустајали како се цивилизација развијала и прихватали се других начина борбе.

- То је данас случај када се млади људи на борилиштима широм свијета под заставама својих земаља боре за част истих, на частан и достојанствен начин - рекао је Додик.

Звиждуци су ојачали када је истакао да је као функционер у Републици Српској учинио све да Олимпијски центар “Јахорина” добије сва неопходна средства да би EYOF могао бити организован. Похвалио је и ангажман свих нивоа власти у БиХ који су се окупили око велике идеје.

- Ми смо сви побиједили. Ова организација, отварање овог догађаја је побједа за све нас и за оне који нису вјеровали у ово - рекао је Додик.

Предсједник Напредног клуба из Београда Чедомир Антић казао је за “Глас Српске” да је увјерен да кључни проблем није однос српског и бошњачког народа, већ да је у питању однос бошњачке политичке елите према БиХ као држави.

- Хтели би БиХ као државу, али под условом да друге нације буду у статусу мањина које би повремено показивали. Хтели би да направе и неку врсту секуларизоване Саудијске Арабије и то је проблем. Звиждећи Додику они не звижде ниједном човеку, ни партији, већ српској нацији и Дејтону, а тиме и свакој Босни која је могућа у овом тренутку - казао је Антић и додао да је предсједавајући Предсједништва БиХ озбиљно схватио свој посао.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Сарајево још једном показало да је тијесно, али и неспособно да прихвати испружену руку и схвати да постоје догађаји када не треба да показују лоше стране свог лица те додала да је Додик свој посао одрадио како то раде озбиљни државници, неометен оним што се тамо дешавало.

- Због тога постоји отпор људи из Републике Српске према том тијесном Сарајеву, јер не прихвата другачијег и другог - изјавила је Цвијановићева.

Премијер Српске Радован Вишковић оцијенио је да БиХ почиње тамо гдје разум нестаје, а потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић да је Додик одмјереним говором на отварању показао да води озбиљну и одговорну политику у чијем фокусу су млади људи, будућност и бољи живот.

- Тужно је било слушати звиждуке на помен Републике Српске која је издвојила више од 50 милиона марака да би се ова спортска манифестација одржала у Сарајеву и Источном Сарајеву - оцијенио је Шпирић.

Делегат у Дому народа Парламента БиХ Душанка Мајкић је казала да, умјесто да ријечи Додика на стадиону представљају побједу свих и да олимпијска бакља буде допринос стабилизацији у БиХ, млади спортисти из Европе носиће са собом у своје земље слику БиХ као земље која нема довољно самопоштовања.

- Уједно, сви ови звиждуци су и порука Републици Српској да, ма колико биле добре намјере Српске да се заједничким учешћем оба ентитета пошаље боља порука о БиХ него што она у ствари јесте, други и другачији у сарајевској касаби никада неће бити прихваћени - закључила је Мајкићева.

Социолог Сања Влаисављевић изјавила је да звиждуци са трибина стадиона представљају излив национализма и да су велика брука за Сарајево.

- Ријеч је о политичком обрачуну према легитимно изабраном члану Предсједништва БиХ, у овом тренутку предсједавајућем. Порука није била упућена само Додику него и цијелом свијету - истакла је Влаисављевићева и подсјетила да је општепознато да за вријеме отварања Олимпијаде престају и ратна дејства.

Влаисављевићева је нагласила да су Додикове ријечи биле много јаче од звиждука, да су то биле ријечи толеранције, уважавања, мира и помирења.

EYOF је највећи спортски олимпијски фестивал за младе спортисте између 14 и 18 година, а домаћини овогодишње манифестације су градови Источно Сарајево и Сарајево. Млади спортисти из 46 европских земаља, њих више од 1.500, такмичиће се у осам спортова - алпском скијању, биатлону, нордијском скијању, сноубордингу, умјетничком клизању, брзом клизању, хокеју и карлингу.

Стоп за амбасадоре

Амбасадори неколико земаља у БиХ имали су проблема приликом уласка на церемонију отварања EYOF-а 2019, јер су упућени на погрешан улаз који није предвиђен за VIP лица, јавили су поједини медији.

Међу дипломатама које нису одмах могле да уђу у VIP ложу су амбасадори Русије Петар Иванцов и Словеније Зорица Букинац, те шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк. У EYOF-у 2019 Срни је речено да су чули за тај пропуст, али су се оградили од тога, јер су организатори церемоније отварања град Сарајево и агенција коју је овај град делегирао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана