Санација “Инцела” у рукама холандске фирме

Драгана Орловић
Санација “Инцела” у рукама холандске фирме

Бањалука - Да би био ријешен проблем контаминираног земљишта у бањалучкој Пословној зони “Инцел” УНДП је склопио уговор са холандском специјализованом компанијом “Таув”, која би требало да предложи будуће кораке и уради пројекат санације на простору овог некадашњег гиганта.

Потврђено је то “Гласу Српске” у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

- Међународни експерти најавили су да би, након што анализирају достављене податке, у идућем периоду требало и да посјете Бањалуку и обиђу локације у “Инцелу” ради добијања јасније слике о томе како треба креирати план за управљање контаминираним подручјем и пројекат санације - нагласили су у овом министарству.

У министарству подсјећају да су они преузели координирајућу улогу, те су организовали два састанка представника свих релевантних институција, да би дефинисали даље активности у вези да санацијом “Инцела”.

На другом састанку формиран је оперативни тим, који је у року од седам дана прикупио све расположиве податке које су међународни консултанти, које је ангажовао УНДП, тражили ради израде претходне процјене локације. Прикупљање тих података односило се, кажу, на инфраструктуру подземних инсталација и архиву дозвола које су издате за привредне субјекте у оквиру Пословне зоне “Инцел”.

Како су навели у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију, ту се мисли на све дозволе, рачунајући и предузећа која су престала да раде, затим геолошке и хидролошке податке, сателитске снимке локације, распоред објеката у Пословној зони, као и комплетну подземну комуналну инфраструктуру.

Истакли су и да је оперативни тим свакодневно у комуникацији са међународним консултантима, с обзиром на то да се на основу података креира план за одрживо управљање контаминираним подручјем и пројекат санације.

Подсјетили су да рјешавање проблема у “Инцелу” захтијева неколико фаза и то тачну анализу тренутног стања, приједлог рјешења и избор најбоље технике санације тог подручја, као и детаљан пројекат санације, а након што овај проблем буде ријешен услиједиће мониторинг и праћење.

- Посљедњи подаци узорковања подземних вода су охрабрујући, имајући у виду да нису показали веће концентрације загађења пираленом и тешким металима од дозвољених - навели су у министарству.

Додали су и да би санација земљишта у “Инцелу” могла да траје годинама, јер је ријеч о проблему који је настајао десетинама година уназад.

- Полиција и тужилаштво треба да утврде одговорност пословних субјеката који су некада дјеловали или дјелују и данас у овој пословној зони - поручили су из министарства.

На појединим локацијама у “Инцелу” утврђено је да канцерогеног уља пирален има чак 3.000 пута више него што је дозвољено, показале су анализе земљишта са тог подручја у које је “Глас Српске” имао увид.

Хемијска анализа земљишта обављена је на укупно 52 локације у “Инцелу”, од којих је на 21 откривен пирален у прекораченим вриједностима, а на којима послује укупно шест предузећа. Поред загађења пираленом указано је и на веома високо присуство тешких метала, јер су њихове вриједности на највећем броју локација прекорачене.

Иницијатива

С обзиром на хитност и озбиљност ситуације у “Инцелу”, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић у јуну се састала са амбасадором Шведске у БиХ и покренула иницијативу да се интервентно дјелује у оквиру пројекта “Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском и сектору управљања отпадом”, који реализује УНДП БиХ, а финансира вада Шведске. Шведска амбасада је прихватила иницијативу, а УНДП је одобрио Српској и ФБиХ по 300.000 долара за локације које су идентификоване као приоритетне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана