Сан Франциско повукао дозволу да полиција употребљава "роботе убице"

ГС
Foto: Принтскрин

Власти Сан Францискa су повукле одлуку којом је дозвољено локалној полицији да употребљава роботе који могу убијати људе.

Одлука је резултирала оштрим критикама цивилних група које су се успротивиле кориштењу робота који у екстремним сценаријима имају могућност да убију осумњичене. Гласањем обављеним у уторак је одлучено да се одлука "паузира" те да се обаве додатне анализе.

Ово гласање је услиједило након што је у Калифорнији уведен нови закон према којем градска полиција може задржати војну опрему, али мора тражити дозволу за њену употребу.

Др Катарина Конполy из групе Стоп Килер Роботс је за Би-Би-Си казала да је дозвола за употребу робота била "клизав терен".

Демонстранти и званичници који су се противили одлици окупили су се на степеницама градсе вијећнице те су тражили повлачење одлуке. Приликом другог гласања је контроверзна одлука повучена.

Оригинални приједлог закона ће сада бити измијењен или у потпуности одбачен.

С друге стране, полиција је тврдила да би се роботи користили само у екстремним околностима. Они би се могли опремити експлозивним пуњењима како би се "пробиле утврђене структуре у којима се налазе насилни, наоружани или опасни субјекти".

Такође, роботи би се могли користити за "онеспособљавање насилних, наоружаних и опасних осумњиченика који представљају ризик по живот".

Смртоносни роботи се већ користе у другим дијеловима САД-а. Године 2016. је полиција у Тексасу искористила робота опремљеног Ц-4 експлозивом за елиминисање снајперисте који је убио пет полицајаца те ранио још неколико особа, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана