Само смањење намета може увећати минималац

Маријана Миљић Бјеловук
Само смањење намета може увећати минималац

БАЊАЛУКА - Послодавци и синдикат сутра ће поново сјести за исти сто и наставити разговоре о повећању најниже плате, јер су на њихове адресе стигли статистички подаци о макроекономским кретањима који су тражени и који треба да одреде даљи ток кретања минималца у Српској.

Статистички показатељи о инфлацији, БДП-у, цијенама, просјечним платама по дјелатностима те упоредним подацима о најнижој плати у Српској са земљама региона, које је на једном документу сабрало Министарство финансија РС јуче су прослијеђени Унији удружења послодаваца и Савезу синдиката РС. Социјални партнери обавијештени су да ће на ванредној сједници сутра тај материјал бити пред њима. И једна и друга страна тврди да су показатељи на њиховој страни.

- Макроекономски показатељи указују на то да је тренутни износ најниже плате максималан који ми у овом тренутку можемо дозволити. Ако је жеља Владе да на тај начин приступа заштити оних који имају минималац, онда то треба урадити на начин да дупло смањи износ опорезивања најниже плате - рекао је “Гласу” директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић.

Нагласио је да је инфлација за шест мјесеци покрила досадашњи износ раста најниже плате.

- Свако повећање мимо тога би у суштини учинило да РС буде у просјеку највише оптерећена у односу на просјечну плату. Ми смо тренутно по тој анализи на 60 одсто учешћа најниже плате у просјечној. Ниједна земља региона није близу тог просјека - нагласио је Аћић.

Ако Влада РС жели да додатно диже минималац, Аћић наводи да то треба урадити на начин као што су урадиле Црна Гора и Хрватска, које су драстично смањиле ниво опорезивања најниже плате.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да су им прослијеђени статистичке показатељи, без икакве анализе како је договорено на претходној сједници.

- Наведени су подаци о инфлацији, БДП-у, кретању плата по дјелатностима, цијене. Све је штуро урађено. Нема никакве анализе. Све те податке и до сада смо имали испред себе. Сви они иду у прилог томе да треба доћи до повећања најниже плате у Српској - рекла је “Гласу Српске” Мишићева.

Нагласила је да од 285.559 запослених радника у Српској чак 167.039 не може са својом зарадом да добаци до плате од 1.000 марака.

- Издавања за храну за четворочлану породицу досегла су износ већи од 990 марака. То у суштини значи да ти људи не могу зарадити за храну и купити средства за основну хигијену. Да не говоримо о рачунима за струју, воду, превоз и све остало - рекла је Мишићева и додала да није потребна аналитика која ће показати да у Српској треба доћи до повећања минималца, јер је, како је навела, довољно је само отићи на градилиште и питати раднике за колико раде. Навела је да послодавци могу причати бајке, али да је стварност другачија.

- Пријете да ће затворити фабрике ако дође до повећања најниже плате. Па свако ко ће затворити фирму због тога нека је одмах стави под кључ - поручила је послодавцима Мишићева.

Трећи захтјев

Влада Српске је крајем прошле године повећала најнижу плату са 540 на 590 марака. Упркос противљењу пословне заједнице средином маја изненада је Влада РС преломила и посегла за новим растом минималца на 650 марака. Недуго након тога Савез синдиката РС је упутио захтјев за заказивање ванредне сједнице да би отпочели преговори о новом расту најниже плате, а социјални партнери су за сто сјели половином јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана