Само Мићић и Радојичић осигурали кандидатуру

Дарко Момић
Само Мићић и Радојичић осигурали кандидатуру

БАЊАЛУКА - Упркос оспоравању легитимитета Централне изборне комисије БиХ политичке партије спроводе редовне активности и припреме за локалне изборе, који су заказани за 15. новембар.

Унутар владајуће коалиције у Српској већ се праве комбинације и шпекулише о томе која странка ће понудити заједничке кандидате за начелнике и градоначелнике, а у овом тренутку сигурно се зна само да ће актуелни градоначелник Бањалуке Игор Радојичић поново бити заједнички кандидат свих владајућих странака на нивоу РС за ту функцију.

Када је ријеч о осталим већим срединама, наш извор одлично упућен у међустраначка дешавања каже да ће посебно интересантно бити у Приједору, гдје ће СНСД и ДНС тешко пронаћи заједнички језик, као и у Добоју, гдје ће социјалисти готово сигурно имати свог кандидата, зато што актуелном градоначелнику Борису Јеринићу не могу да опросте “ружну прошлост”, јер су му годинама били опозиција док је Јеринић био једна од перјаница СДС-а.

- Ипак, искључена је могућност да социјалисти у Добоју направе коалициони споразум по којем би њиховог кандидата подржао СДС, односно остаци те партије у Добоју, која је бачена на кољена након што је готово комплетан одбор на челу са дугогодишњим градоначелником Обреном Петровићем прешао у СНСД - тврди наш саговорник.

Што се тиче осталих регионалних центара, он каже да ће актуелни градоначелник Требиња Мирко Ћурић вјероватно поново бити кандидат СНСД-а за ту функцију и да ће добити подршку осталих странака владајуће коалиције.

- Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић за сада је најозбиљнији кандидат за градоначелник Источног Сарајева, који први пута треба да буде биран директно. Не зна се ко ће му бити противкандидат, а у опцији су шеф источносарајевског СДС-а Дарко Бабаљ и његов страначки колега и актуелни директор РАК-а Предраг Ковач - тврди наш извор.

Мићо Мићић ће по свим приликама добити подршку већине осталих чланица владајуће коалиције, али наш извор оцјењује да ће бити интересантно видјети како ће се понашати шеф бијељинског ПДП-а Славиша Марковић, који је потписао споразум о сарадњи са СНСД-ом, али Предсједништво те странке је споразум ставило ван снаге.

- Оно што је сигурно је да ће у свим већим срединама заједничке кандидате предлагати СНСД, док ће кандидати њихових коалиционих партнера добити подршку у неким мањим локалним заједницама. Шеф теслићког СП-а Драгутин Шкребић већ је озваничио своју кандидатуру за начелника, али све су прилике да он тиме у ствари покушава да испослује да тренутни статус в.д. директора Инспектората РС претвори у пуни четворогодишњи мандат у замјену за одустајање од кандидатуре и подршку кандидату СНСД-а - сматра наш саговорник.

Опозиција има проблем

Када је ријеч о опозицији, наш извор каже да је она практично на кољенима, јер нема локалне заједнице за коју се може рећи да је загарантована побједа њиховог кандидата.

- Замјеник предсједника СДС-а и начелник Лопара Радо Савић скоро да је једини који може да рачуна на подршку коалиционих партнера. Поред Лопара, опозиција реалне шансе за побједу има у Угљевику, Источној Илиџи и Источном Старом Граду те у Сокоцу и донекле у Палама, гдје постоји сукоб унутар СНСД-а, али тај сукоб ће се сигурно превазићи до избора - тврди наш саговорник.

Он додаје да ће начелник Котор Вароша Зденко Сакан вјероватно поново бити кандидат ПДП-а и СДС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана