Самарџија: БиХ пропустила прилику да набави вакцине из Русије

Срна
Самарџија: БиХ пропустила прилику да набави вакцине из Русије

МОСКВА - Амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија изјавио је да је БиХ још прије мјесец дана пропустила јединствену прилику да билатералним договором са Русијом набави вакцине против вируса корона по цијени од 9,95 долара по дози.

Самарџија је навео да је прије више од мјесец дана послао ургенцију Министарству иностраних послова у Савјету министара у којој их, на њихов упит, упознаје о могућностима и начином хитне набавке вакцине “спутњик ве”, међутим из БиХ није добио повратну реакцију.

Он је подсјетио да је крајем јануара био захтјев из Федералног министарства здравства према Министарству иностраних послова у Савјету министара, који је потписао Вјекослав Мандић.

“Они су то прослиједили у Амбасаду, тражећи хитан одговор о могућности набавке вакцине жспутник веж. Мислим да су то истовремено тражили од Кине. Већ сутрадан сам послао ноту руском Министарству спољних послова, да их замолим да видимо можемо ли то убрзати”, рекао је Самарџија за портал “Кликс”.

Он је додао да га је руско Министарство усмјерило на државни Фонд за директна улагања који је задужен за преговоре о вакцинама.

“Сутрадан сам с њима имао видеоконференцију и они су ми дали основне податке, као што су цијена, транспорт, складиштење и слично. Рекли су да можемо сами доћи по вакцине, да је могу они послати путем ДХЛ-а, што је веома повољна опција, а постоји и могућност организирања властитог пријевоза. Цијена једне дозе вакцине је 9,95 долара, двије дозе су 19,90 долара”, навео је Самарџија.

Самарџија је истакао да су га у Русији питали како је могуће да се из БиХ до сада нико није јавио за набавку вакцина, те да му је жао што БиХ није искористила прилику да преко амбасаде у Русији иницира преговоре о набавци вакцине. “Овдје се дипломатија цијени. Неважно је из које сте земље”, рекао је Самарџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана