Салинас: У “Жељезницама Републике Српске” слиједи смањење броја радника

Срна
Салинас: У “Жељезницама Републике Српске” слиједи смањење броја радника

Сарајево - Предузеће “Жељезнице Републике Српске” требало би да до јула наредне године смањи број запослених за још 292, изјавио је Срни шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ Емануел Салинас.

Он је истакао да пројекат реструктурисања “Жељезница Српске” добро напредује и остварује резултате, те показује потенцијал за јачање пословања овог предузећа.

“Пензионисањем и добровољним одласцима, број запослених у жЖељезницама Републике Српскеж смањен је за 708”, подсјетио је Салинас и додао да су до сада отплаћена директна дуговања према 3.975 садашњих и бивших запослених, те да су остала дуговања још према 25 лица која је потребно измирити.

Он је навео да “Жељезнице Републике Српске” тренутно израђују детаљан кадровски план ради утврђивања сегмената пословања у којима је потребна даља рационализација, као и оних сегмената у којима је важно задржати кључна радна мјеста у оперативне сврхе.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ је навео да су у “Жељезницама Српске” одлучили да нема запошљавања нових радника до завршетка кадровског плана, те додао да је ово предузеће од почетка имплементације пројекта реструктурисања па до сада утрошило 35,5 милиона евра за отплату дугова.

“Пројекат реструктурисања жЖељезница Српскеж добро напредује и остварује резултате, уз истовремено добро управљање питањем радне снаге, на начин који је праведан за све”, сматра Салинас, те додаје да пројекат показује потенцијал за јачање пословања овог предузећа.

Он је рекао да се у пројекту реструктурисања “Жељезница Републике Српске” користе индикатори који су у вези са повлачењем кредитних средстава, а који представљају циљеве за исплату средстава.

“Остваривање унапријед договорених циљева је основа за исплату кредитних средстава Свјетске банке. То значи да ми пратимо и потврђујемо остварене резултате у оквиру пројекта прије исплате кредитних средстава”, истакао је Салинас.

Он је додао да је остварен и независно потврђен још један скуп циљева, чиме је потврђено повлачење кредитних средстава у износу од 6,9 милиона евра.

Салинас је подсјетио да је Свјетска банка почетком децембра 2017. године одобрила Пројекат реструктурисања “Жељезница Републике Српске”, чији је циљ побољшати оперативну ефикасност и финансијску одрживост предузећа, финансијским и организационим реструктурисањем и реструктурисањем радне снаге.

Укупни план реструктурисања “Жељезница Српске” биће спроведен од 2018-2021. године, с тим што ће се кредитним средствима Банке, чија је укупна вриједност 51,3 милиона евра подржати све три области реструктурисања.

“Очекује се да ће се реструктурисањем нивои продуктивности приближити регионалним и просјецима ЕУ”, рекао Салинас и додао да је продуктивност радне снаге у “Жељезницама Републике Српске” друга најнижа у региону и да представља око једну четвртину просјека ЕУ.

Према његовим ријечима, просјечна попуњеност возова мања је од једне десетине већине других земаља у региону, те да је мања од два одсто просјека ЕУ.

“Очекује се да ће се рјешавањем различитих елемената реструктурисања побољшати укупан учинак жељезничког сектора и да ће се смањити оптерећење јавног буџета”, рекао је Салинас.

Према његовим ријечима, у Свјетској банци очекују да ће видјети позитивне користи за цијело друштво Републике Српске.

“Трошење мање новца на жЖељезницеж омогућиће Влади Републике Српске да се усредсреди на приоритетне области, као што су здравство и образовање”, закључио је Салинас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана