Сајић: Одбила сам уплату новца за конзулате због сумње у незаконитости

Срна, ГС
Сајић: Одбила сам уплату новца за конзулате због сумње у незаконитости

БАЊАЛУКА - Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић изјавила је данас Срни да је за конзулате БиХ у Новом Пазару и у Ријеци мјесечно потрошено више од 7.000 евра само за закуп просторија, а за десет мјесеци укупни трошкови су виши од 100.000 евра, те да је одбила да учествује у уплати ових средстава због сумње на незаконитост.

-На налог из Министарства иностраних послова о уплати средстава за генералне конзулате у Ријеци и у Новом Пазару одговорила сам да због сумње у незаконитост нећу учествовати у тим активностима, јер је било упитно обезбјеђивање средстава у вријеме привременог финансирања - рекла је Сајићева.

Она је подсјетила да БиХ није имала усвојен буџет за 2022. годину, а Министарство иностраних послова у Правилнику о унутрашњој организацији и систематизацији није имало систематизована радна мјеста за наведене конзулате.

Сајићева је истакла да је рад Конзулата у Минхену прошле године био предмет ревизије, а посјетила га је и инспекција из Министарства иностраних послова.

-Све је било позитивно, на шта сам изузетно поносна, а ревизији и инспекторима сам дала све податке, те информисала их о сумњивом трошењу новца. Лицемјерно је што се Министарство касније правдало одлуком Предсједништва БиХ о отварању нових дипломатско-конзуларних представништава - додала је Сајићева.

Она је нагласила да је тачно да је Предсједништво БиХ донијело наведену одлуку, али нико није наложио нелегалне и противзаконите активности.

-Лицемјерно је што су кабинет бившег министра иностраних послова Бисере Турковић, као и она, узурпирали више пута надлежност Министарства и Предсједништва БиХ кршећи Уставом прописане надлежности и законе - рекла је Сајићева.

Она је поновила да је Турковићева радила само у интересу своје политичке партије (СДА) и за лични интерес.

-Моје колеге дипломате и ја смо често били у прилици да указујемо на узурпирање надлежности, кршење закона, недипломатско понашање, самовољу и бахато трошење буџетских средстава што је радила бивши министар. Турковићева би се дијаспоре сјетила само пред изборе. У Баварској борави више од 70.000 људи из БиХ, а од августа у конзулату је упражњено мјесто конзула за конзуларне послове. Толико о бризи за дијаспору - закључила је Сајићева.

Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић рекао је да конзулати у Ријеци и Новом Пазару, као и у Тирани, коштају БиХ око 100.000 евра, а немају особље.

Конаковић је истакао да је бивши министар иностраних послова Бисера Турковић одлуке о отварању конзулата донијела у периоду привременог финансирања, што ће бити предмет будуће провјере.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана