Сага о дипломи директора ОБА и даље траје

Д. М.
Сага о дипломи директора ОБА и даље траје

БАЊАЛУКА - Директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Осман Мехмедагић Осмица прије годину дана “ухваћен” је без валидне факултетске дипломе, али се он и даље налази на челу те институције.

Делегат СНСД-а у Дому народа БиХ Душанка Мајкић каже да је срамота што таквом институцијом руководи човјек без валидне дипломе, али додаје да то у БиХ очигледно није битно.

- Његов шеф и лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је да Османагић има посебне заслуге у рату и да је то вредније од онога што он нема и Бошњаци ће до краја инсистирати на његовом поновном именовању за директора - каже Мајкићева.

Подсјећамо, просвјетна инспекција РС 5. августа прошле године донијела је рјешење којим је ректору Универзитета за пословне студије (УПС) Бањалука Радовану Клинцову наложено да поништи диплому издату Мехмедагићу 2007. године и да је огласи ништавном у “Службеном гласнику РС”. Адвокати УПС-а су тадашњој директорици Инспектората РС Данијели Батар поднијели захтјев за одгађање извршења рјешења просвјетног инспектора о поништењу дипломе до окончања управног спора пред судом и она је 18. октобра уважила тај захтјев.

Само четири дана након што је директорица Инспектората РС уважила захтјев УПС-а, дакле 22. октобра, Окружни суд у Бањалуци одбацио је захтјев тог универзитета да изрекне привремену мјеру и одгоди поништавање дипломе Османа Мехмедагића. Батарева је послије тога свој закључак од 18. октобра прогласила ништавним, а Влада РС само дан касније смијенила ју је са директорске функције заједно са главним републичким просвјетним инспектором Гораном Аљетићем.

Међутим, сага у вези са дипломом директора ОБА БиХ, којем је 19. новембра прошле године истекао мандат, настављена је све до данас. Османагић је на захтјев Заједничке комисије Парламента БиХ за надзор над радом ОБА да достави диплому о завршеној високој стручној спреми 1. јула ове године доставио диплому Америчког универзитета из Сарајева, али је потпуно незаконито диплому прогласио тајним документом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана