САД, Француска и Велика Британија имали »тајни споразум о Сребреници«

Агенције
САД, Француска и Велика Британија имали »тајни споразум о Сребреници«

Холандски дневник "Алхемајне дахблад" пише да је послије 20 година откривена највећа мистерија о паду Сребренице.

 

САД је оптужио САД, Француску и Велику Британију да су, у љето 1995. године тајним споразумом ускратили обећану ваздушну подршку холандском батаљону Унпрофора у енклави.

Под насловом "Холандија мора позвати САД на разјашњење", лист тврди да влада у Хагу тада није знала за тај "тајни споразум" великих сила.

Цитирајући политичара Берта Бакера који је 2002. предводио деветомјесечну парламентарну истрагу о паду Сребренице и улози холандског батаљона, "Алхемајне дахблад" наводи да од тада "једно кључно питање није добило одговор: зашто холандском батаљону није била пружена подршка из ваздуха?"

"Документи који су сада доступни јавности дају одговор: Американци, Французи и Британци одлучили су да више не шаљу авијацију да би спречили да британски и француски плави шљемови, које су као таоце држали припадници Војске Републике Српске, буду стрељани", пише холандски дневник.

Посланик Бакер изјавио је да је те документе видио на "конференцији са главним играчима", у "протекла два дана" и да су они потврдили "сумње којих се највише плашио". Документи "из међународних архива", по његовим ријечима, били су под ознаком тајности, али је рок недавно истекао.

Упитан које су то сумње, Бакер је рекао да су "Босанци одувек то (пад Сребренице) вијдели као велику завјеру".

"Нико није знао какви су били планови Срба. Али они су очигледно били свијесни да нису морали ничега да се плаше при заузимању енклава Сребреница и Жепа. Знали су да неће бити бомбардовани. Да смо и ми то знали, холандска влада могла је спровести обећање УН да пруже подршку из ваздуха холандском батаљону Унпрофора у Сребреници", назначио је Бакер.

На питање "да ли је слагалица (о Сребреници) сада сложена", саговорник "Алхемајне дахблада" одговорио је да су нова сазнања "један важан елемент те слагалице".

"Холандска влада сада има један лијеп задатак да тражи разјашњење. Од Американаца, али и од Француза. Америчка влада има моралну обавезу да буде максимално отворена. Јер, да подсјетим, убијено је 8.000 људи", рекао је Бакер.

Подсјећајући да је инсистирао да се холандска влада извини за свој допринос паду Сребренице и потоњим злочинима, "што се прошле недјеље и десило", Бакер је закључио да је Влада у Хагу 1995. била "наивна".

"Били смо тамо без сопствене одбране. То морамо признати, и нови дио слагалице то неће промјенити."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана