САД финансирају модернизацију војски четири државе нашег региона

nezavisne.com
САД финансирају модернизацију војски четири државе нашег региона

Бањалука, Сарајево - Американци су одлучили да финансирају модернизацију војски у нашем региону, укључујући и БиХ, којој дају 30,7 милиона долара, али је за та средства, како се процјењује, немогуће купити више од једног или евентуално два средња транспортна америчка хеликоптера.

Ниједан хеликоптер од оних које сада користе Оружане снаге (ОС) БиХ није млађи од 25 година, а неки од њих произведени су и прије пет деценија, о чему су “Независне” недавно писале, а сада се, истина дјелимично, назире рјешење проблема.

Наиме, Сједињене Америчке Државе одобриле су 190,7 милиона долара помоћи за шест земаља, од чега је за четири државе у нашем региону предвиђено 115,7 милиона.

Управо ће БиХ припасти највећи дио колача у региону, и то 30,7 милиона, док ће по 30 милиона добити Албанија и Сјеверна Македонија, а за Хрватску је предвиђено 25 милиона долара.

Уз ове четири државе, на списку су још и Грчка, која добија 25 милиона долара, и Словачка, којој стиже дупло више новца него Грцима.

Како се наводи у одлуци, Стејт департмент ће дјелимично финансирати набавку борбених возила за Хрватску војску и Армију Сјеверне Македоније и вишенамјенских хеликоптера за Оружане снаге Босне и Херцеговине и Албаније.

Из Стејт департмента је наглашено да је њихово опредјељење да гради дуготрајна безбједносна партнерства широм свијета.

Од за БиХ намијењених 30,7 милиона долара, могуће је ремонтовати и модернизовати неке од хеликоптера које имамо. А имамо такве летјелице да су, по мишљењу многих, неке од њих одавно зреле за пензију.

Како је за “Независне” раније речено из Министарства одбране БиХ (МО БиХ), ваздушне снаге Оружаних снага БиХ тренутно располажу са 38 хеликоптера, а дио њих уопште није исплативо поправљати.

Међутим, како додају, за спремност хеликоптера за употребу једнако је битно стање његових ресурса као и старост самог средства.

“У летачким јединицама обављају се активности у вези с основним одржавањем хеликоптера у цилју подизања броја оперативних хеликоптера. Одређени број хеликоптера усљед застарјелости, истека ресурса и више утврђених неисправности основних склопова није исплативо даље користити и ремонтовати”, казали су из МО БиХ.

Да у нашем систему одбране и те како има мањкавости, потврђује и Душанка Мајкић, дугогодишњи члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ. Таргетирала је неколико проблема. Како је рекла, у овом моменту Срби немају замјеника министра који је задужен за ресурсе, односно који покрива важне секторе набавки и логистике, финансија и буџета и управљање особљем.

Друго, подсјећа да је Предсједништво БиХ усвојило План модернизације ОС БиХ, а тај документ показује да су потребна огромна улагања у ОС БиХ, али средстава нису обезбијеђена. Годинама се, подсјећа, објављују тендери за рјешавање питања ремонта хеликоптера. И сви тендери су, истиче, пали.

“Возила сам се у хеликоптеру ЕУФОР-а, али нисам у хеликоптерима Оружаних снага. И пошто су они намијењени нарочито временским непогодама, попут великих наноса снијега зими или поплава у прољеће, увијек сам страховала знајући како се они одржавају”, рекла је Мајкићева за “Независне”.

Према њеним ријечима, било је ту свакаквих проблема који се односе на лош начин ремонта хеликоптера.

“Многи су изгубили посао или премјештени на друге позиције зато што су написали да су хеликоптери с ремонта долазили у горем стању него што су тамо одлазили”, казала је Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана