Са доласком јесени стижу и мигранти

Маријана Миљић Бјеловук
Са доласком јесени стижу и мигранти

САРАЈЕВО - Све више миграната покушава да незаконито уђе у БиХ, о чему свједочи и податак да је за само два дана откривено чак 275 особа афроазијског поријекла, а надлежни наводе да они настоје да искористе лијепо вријеме, прије зиме, да би се докопали Европске уније.

Директор Службе за послове са странцима Жарко Лакета наводи да је ове године у односу на прошлу много више миграната које су евидентирали како надлежна служба и Гранична полиција, тако и прихватни центри у БиХ.

- За осам мјесеци регистровано је 20.440 миграната који су незаконито ушли у БиХ, а оно што је чињеница јесте то да се они не задржавају код нас већ им служимо само као транзитна рута на путу ка Европској унији, односно Хрватској. Број евидентираних миграната ове године за 20 одсто је већи него у истом периоду лани - рекао је “Гласу Српске” Лакета.

Нагласио је да је у четири прихватна центра у БиХ тренутно смјештено око 2.200 миграната, што је око 50 одсто попуњености капацитета тих центара.

Припадници Службе за послове са странцима и Граничне полиције за само два дана на подручју Зворника и Велике Кладуше открили су 275 особа афроазијског поријекла у незаконитом покушају преласка границе.

- Они користе лијепо вријеме како би дошли до неке од земаља Европске уније, односно БиХ користе као руту да би ушли у Хрватску. Неки од 275 миграната који су откривени у незаконитом преласку границе у складу са споразумом о реадмисији враћени су у земљу из које су незаконито ушли у БиХ, док је одређени број њих смјештен у привремене прихватне центре - казао је Лакета.

Највећи број миграната који незаконито покушавају да уђу у БиХ поријеклом је из Авганистана, Бангладеша, Пакистана, Марока, Индије, Сирије, Непала и Палестине.

- Ми настављамо да поступамо према оперативном плану који смо сачинили заједно са Граничном полицијом. На основу тог плана реализоване су одређене активности на подручју Бијељине, Зворника, Велике Кладуше, Цазина и Бихаћа које су и резултирале откривањем великог броја миграната који незаконито покушавају да уђу у БиХ - поручио је Лакета.

Са стране Хрватске претходних дана поручили су да су након што су вратили одређени број миграната у БиХ, након покушаја да уђу у њихову земљу, чули пуцњаву на територији БиХ.

- Активности које ми спроводимо заједно са Граничном полицијом не иду наруку мигрантима и појединим организованим групама јер теже пролазе границу и улазе у Хрватску. Поједини су наоружани и онда када наиђу на одређену препреку употребљавају силу и долази до одређених ексцеса и инцидената - поручио је Лакета.

И из Министарства унутрашњих послова Хрватске поручили су да истражују инцидент на граници Хрватске и БиХ, код Слуња, гдје су се чули пуцњи након што су спријечили групу од 30 миграната у незаконитом преласку границе.

Лет из Сарајева

Из Службе за послове са странцима БиХ у петак су саопштили да су вратили у земљу поријекла осам страних држављана који су незаконито боравили у БиХ.

- Повратак је реализован комерцијалним летом са аеродрома у Сарајеву, а претходно су та лица била под надзором Имиграционог центра - саопштено је из Службе са послове са странцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана