Ружица Јукић, потпредсједник ВСТС-а: Пријава због откривања података из истраге

Г. М.
Ружица Јукић, потпредсједник ВСТС-а: Пријава због откривања података из истраге

Сарајево - Потпредсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС) Ружица Јукић рекла је јуче "Гласу Српске" да ће поднијети пријаве Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а и Тужилаштву ФБиХ против непознатих лица из Суда, Тужилаштва или Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ због кршења Закона о кривичном поступку БиХ.

На тај корак се одлучила јер су одређеним медијима уступљени транскрипти пресретнутих разговора и због омогућавања снимања судских рочишта у случају који је покренут против лидера СББ-а Фахрудина Радончића и још неким процесима.

- Суд је дозволио снимање и присуство јавности на рочишту за одређивање притвора Радончићу иако то закон забрањује јер је истрага тајни поступак. То питање отворићу и на наредној сједници ВСТС-а. Ако ВСТС нити ико други ни послије тога не поднесу пријаве против одговорних, поднијећу их ја - каже Јукићева.

Додала је да је јавност смјела да зна само ко је ухапшен, гдје се налази, да ће бити одржано рочиште и да ли је предложен притвор.

- Занимљиво је да по правилу само један медиј, односно портал, увијек посједује тај тајни законом заштићени материјал - каже Јукићева и додаје да одредбе у закону треба да спријече да путем медија буде формирано јавно мњење које унапријед осуђује осумњиченог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана