Руски лијекови стижу у БиХ

Дарко Момић
Руски лијекови стижу у БиХ

БАЊАЛУКА - Директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак јуче је отклонио све недоумице и у складу са овлашћењима и обавезама које прописује закон одлучио да буде издата дозвола за промет руских лијекова у БиХ.

Золак је поручио да је то учинио након што на јучерашњој сједници Комисије за лијекове није дошло до приближавања ставова чланова комисије из Републике Српске и ФБиХ, истичући да је приликом одлучивања узео у обзир ставове обје стране, као и експертско мишљење које је недвосмислено позитивно.

- Будући да је ово питање исполитизовано без икаквог основа, јер се у позадини налази борба за тржиште, поручујем јавности да може бити мирна, јер су лијекови ушли у систем и биће праћени како струка и закони у било којој земљи налажу - поручио је Золак у писаној изјави.

Према његовим ријечима, то праћење подразумијева редовне и ванредне лабораторијске контроле квалитета, као и праћење евентуалних нежељених дејстава.

- Уколико би се нешто сумњиво или негативно појавило, Агенција ће наложити укидање дозволе без одлагања. То је устаљена пракса коју нико и ништа не може промијенити. Такође, желим да предочим да у БиХ имамо око 5.000 лијекова из разних земаља широм свијета који се прате на горе наведени начин и да до сада ниједан од лијекова није проблематизован због земље поријекла - оцијенио је Золак.

Он је нагласио да је Агенција за лијекове и медицинска средства основана са задатком да штити интересе становништва и да њени стручни и искусни запосленици никада себи не би дозволили да злоупотријебе дато повјерење тако што би учинили нешто што би могло да угрози било чије здравље.

- Ово је важило увијек и важи поготово сада у доба пандемије вируса корона, затварања граница Европске уније и других земаља из којих је у БиХ увожено доста лијекова и медицинских средстава, а без којих бисмо могли остати ако се не нађу алтернативни извори снабдијевања - закључио је Золак.

Делегат СНСД-а у Дому народа БиХ и бивши члан Комисије за лијекове Лазар Продановић каже да је увјерен да је директор Агенције одлуку донио у потпуности у складу са законом и утемељену на позитивном мишљењу експерата.

- То питање је предуго исполитизовано, а од тога никакав интерес немају грађани у БиХ. Нема сумње да се иза вишегодишњих опструкција и одбијања да се да сагласност на увоз лијекова крију интереси фармацеутских лобија - каже Продановић.

Турска

Лазар Продановић каже да у БиХ има значајан број регистрованих лијекова који нису у систему Европске фармацеутске агенције.

- Чак имамо лијекове из појединих земаља Европске уније, попут једне врсте инсулина из Пољске, који су регистровани код нас прије него што су те земље приступиле ЕУ, а који касније није регистровала Европска фармацеутска агенција. Уосталом, у БиХ имамо око шест одсто регистрованих лијекова поријеклом из Турске и никада нико није постављао питање њиховог поријекла, као што се покушавао оспорити увоз лијекова из Русије - каже Продановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана