Русија није подржала комунике ПИК

Срна
Русија није подржала комунике ПИК

САРАЈЕВО - Русија није подржала комунике који су данас усвојили партнери у Управном одбору Савјета за спровођење мира /ПИК/ и не може се сагласити са таквим приступом који очигледно не доприноси процесу међуетничког помирења, негативно утиче на политичку ситуацију у БиХ и наставља да подрива јединство међународне заједнице, саопштено је из руске Амбасаде у БиХ.

Из ове амбасаде истакли су да по ко зна који пут са жаљењем констатују да су комуникеи Управног одбора ПИК-а постали политички инструмент који "једнострано приказује стварност, преко којег се покушава утицати и, штавише, уплитати се у унутрашња питања БиХ ради промовисања агенде која не само да нема ништа са имплементацијом Мировног споразума, већ је њему у супротности".

Из руске Амбасаде наглашају свеобухватну подршку дејтонским принципима независности, суверенитета и територијалног интегритета БиХ, равноправности њена три конституитивна народа и два ентитета са широким уставним овлаштењима.

"Потпуно подржавамо дијалог заснован на узајамном поштовању између народа БиХ по свим важним за њих питањима и сматрамо кључним рјешавање свих проблема које стоје испред БиХ путем компромиса и консензуса. Позивамо да се посвети пажња уједињавајућој агенди и раду у корист успостављања истинског националног помирења, те одбацујемо спољно уплитање у унутрашња питања БиХ", навели су из Амбасаде Русије у БиХ након дводневног засједања УО ПИК-а које је данас завршено у Сарајеву.

Из руске Амбасаде су истакли да са забринутошћу прате развијање ситуације у области правосуђа, посебно у контексту недавних дешавања у Федерацији БиХ.

"Сматрамо неприхватљивим покушаје вршења политичког притиска на органе суда и тужилаштва, којима мора бити обезбијеђена могућност независне, непристрасне и професионалне дјелатности у складу са законом. Случајеви пријетње судским и тужилачким радницима морају бити озбиљно схваћени и хитно процесуирани", упозоравају из Амбасдаде Русије у БиХ.

У саопштењу се наводи да независна и професионална треба бити и дјелатност Централне изборне комисије /ЦИК/, која одиграва кључну улогу у процесу припремања и одржавања избора.

"ЦИК не може дозволити себи да буде уплетана у политичке препирке и да доводи у питање своју репутацију непристрастног и једнако удаљеног института власти", констатовали су из Амбасаде Русије.

Из руске Амбасаде истичу да предстојећи локални избори у БиХ треба да буду поштени и демократски и да се одрже на тај начин и у року како је то предвиђено у складу са законом.

"У годину обиљежавања 25 година од потписивања Општег оквирног мировног споразума, сматрамо неопходним посветити посебну пажњу питању улоге међународне заједнице у сувереној БиХ која је сувишна и понекад прелази ивицу неуплитања у унутрашња питања. Сматрамо важним да се формулише нова формула укидања Канцеларије високог представника, који је изгубио своју корисну улогу и који често постаје дио проблема", констатују из Амбасаде Русије у БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана