Руководиоци запошљавају и набављају како хоће

Ведрана Кулага Симић
Руководиоци запошљавају и набављају како хоће

САРАЈЕВО - Канцеларија за ревизију институција БиХ је објелоданила нове извјештаје о раду институција на том нивоу власти током прошле године, а они су додатно потврдили да многи руководиоци не маре за правила понашања која је, између осталог, регулишу запошљавање и поступке јавних набавки.

Друга група извјештаја обухвата 22 институције од којих је осам добило позитивно мишљења на финансијске извјештаје и усклађеност пословања са прописима, код 11 је, уз позитивно мишљење на финансијске извјештаје, скренута пажња на одређене аспекте пословања, једној институцији је, уз позитивно мишљење на усклађеност, скренута пажња у погледу ревизије финансијских извјештаја, док је једној институцији скренута пажња по оба основа. Мишљење с резервом на усклађеност са законима и прописима уз скретање пажње, а позитивно мишљење на финансијске извјештаје, је, како је саопштено, добила Комисија за очување националних споменика.

Ревизори су, наиме, анализом пословних књига Комисије, утврдили да су на тој адреси запошљавање на одређено вријеме није спровођено уз досљедну примјену Закона о раду у институцијама. Не изражавајући даљу резерву на мишљење, надлежнима је скренута пажња на чињеницу да коефицијенти на основу којих се обрачунава плата члановима Комисије нису потврђени у Закону о платама и накнадама у институцијама и поред ургенција Комисије Министарству финансија и трезора БиХ као надлежној институцији.

- Путем уговора о дјелу и уговора о привременим и повременим пословима су ангажоване особе у континуитету или током већег дијела године за оне послове систематизованих радних мјеста или су по опису слични пословима постојећих радних мјеста - наведено је у извјештају гдје пише и да су спорна поједина коришћења возила те неке јавне набавке.

Комисија је, према подацима ревизије, лани потрошила 1,38 милиона КМ. У просјеку на платном списку су имали 29 запослених, а за њихове плате и накнаде искеширано је више од милион. Комисија је, како је наглашено, у остављеном року доставила коментаре на нацрт извјештаја, али је коначан став ревизора да та образложења и коментаре не могу да промјене оцјену.

На уговоре о дјелу упозорено је и Министарство безбједности БиХ, а на то је скренута пажња и дијелу институција које чији су извјештаји објављени у јуну.  

- Опет је констатована пракса закључивања уговора о дјелу који описом одговарају систематизованим радним мјестима - наведено је у ревизорском извјештају Министарства безбједности БиХ за 2020. годину.

Центру за уклањање мина у БиХ је скренута пажња на то да им Правилник о унутрашњој организацији није усклађен са одлукама Савјета министара, те на недостатке у процесу употребе службених возила и у поступцима јавних набавки.

Корупција

Под лупом, у друштву осталих неколико агенција, нашла се и Агенција за борбу против корупције. Истакнуто је да у 2020. години нису предузимала ништа на развоју финансијског управљања и контроле, а истовремено није донесен ни годишњи акциони план за успостављање и унапређење система интерних финансијских контрола. Указано је и на чињеницу да лани у БиХ није усвојена ни Стратегија за борбу против корупције до 2024.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана